Дълбочината в резервната скамейка на Англия може да наклони баланса в тяхна полза в съботния четвъртфинал на Световното първенство срещу Франция, смята легендата и бивш национален селекционер Глен Ходъл.

Актуалният мениджър на "трите лъва" Гарет Саутгейт разполага със завиден набор от опции, особено в атакуващото звено, които могат да променят баланса в играта в третата третина на терена. И това донесе страхотен ефект в Катар, като Англия вече отбеляза 12 гола в четири мача.

Фокусът отново е върху стартовия състав, където хора като Маркъс Рашфорд, Букайо Сака, Джак Грийлиш и Фил Фоудън ще се борят да вземат място до капитана Хари Кейн. Но Ходъл, който беше начело на англичаните на Световното първенство през 1998-а година, смята, че възможността да се правят промени в атаката в течение на срещата може да се окаже ключов момент за крайния резултат.

"Мога да прогнозирам, че срещата ще отиде в продълженията, но смятам, че Англия ще спечели благодарение на своите резерви", казва Ходъл, който е гостуващ анализатор в платформата за спортни залози Betfair.

"Англия има футболисти, които могат да влязат като смяна и да се окажат важни. Защото срещата с французите може да се окаже по-равностойна и трудна за измъкване, отколкото са очаквали всички. А може да се наложи и Англия да обърне резултата – нещо, което не се е случвало от началото на първенството и още не са се сблъсквали с такъв момент", коментира бившата английска звезда. 

"Франция даде почивка на доста футболисти в мача с Тунис и в този двубой можеха да се видят слабостите им, тъй като влезлите хора не се представиха на ниво. Те нямат дълбочината в състава, която има Англия, особено в предни позиции. А мачът може да се окаже наистина много равностоен и да се наложи да бъде решен от малки детайли или свежи хора от пейката".

Вариативността в английския състав е подчертана с наличието на осем различни голмайстора до момента, докато към момента изглежда, че световните шампиони се осланят предимно на Килиан Мбапе.

"Мисля, че Франция е много добър състав. Но те ли са изключителният отбор на турнира? Мисля, че не", продължава Ходъл. "Те просто имат най-добрия играч на първенството, който може да промени хода на мача сам. Това е Килиан Мбапе и английските играчи трябва да го спрат".

Но Ходъл вижда и проблеми при играта на Мбапе, като една от тях е отсъствието на ангажираност в защита.

"Има слабост и това е ангажимента му в защита. Да ви кажа, не мисля, че постоянно ще се връща, за да следва Кайл Уокър. Но ако го направи, може да бъде атакуван и в това. Но не вярвам, той просто не се ангажира в защита и това е нещото, което аз наблюдавам във всичките му мачове до момента. И Франция му го позволява просто защото е много добър. Той стои и чака, за да получи топката на празно пространство и да направи сам контраатака. Но Англия може да се възползва и буквално да претовари левия бек на противника с хора", дава съвети бившият атакуващ полузащитник от 70-те и 80-те години на 20-и век.