Английският национален отбор тръгна по впечатляващ начин своята кампания на Световното първенство в Катар. Британците откриха мачовете от група В на Мондиал 2022 и се разправиха с категоричното 6:2 срещу Иран. Джюд Белингам откри резултата в 35-ата минута на срещата. Букайо Сака удвои актива на "трите лъва" в 44-ата, а в първата минута от добавеното време на първата част Рахийм Стърлинг вкара трети гол в азиатската врата. Букайо Сака вкара втория си гол в срещата в 62-ата.

Мехди Тареми вкара един гол в 65-ата минута за иранците, а в 72-ата Маркъс Рашфорд вкара пети на Иран. Джак Грийлиш вкара шести в 90-ата, а в 103-ата минута Тареми направи 2:6 от дузпа.

По този начин англичаните тръгнаха повече от отлично своята кампания на Световното, като тимът има вече три точки след 1 изигран мач. Във втората си среща в Катар „трите лъва“ ще срещнат селекцията на САЩ, докато Иран ще мери сили с Уелс от група В.


ГЛЕДАЙ НА ЖИВО С КАРТИНА ТУК!

ВИЖ КОЙ Е ИГРАЧ НА МАЧА!


85 снимки

Срещата в Ал Раян започна в добро темпо, а англичаните на два пъти застрашиха вратата на иранците, но без успех. В 10-ата минута стражът Бейранван се сблъска много тежко с бранител от неговия отбор и влезе медицински екип.

След пет минути играта продължи, но в 19-ата Бейренвалд показа, че не може да продължи и беше принудително заменен. В 27-ата минута резервата Хосейни направи първото спасяване в мача, след като улови удар на Сака. След половин час игра британците разиграха отлично вдясно, а Сака достави хубав пас към Маунт. Играчът на Челси шутира през бранител на Иран, но встрани. В 33-ата минута Англия получи корнер, а Хари Магуайър изпревари опеката си и стреля с глава, ала топката срещна напречната греда на иранците. Десет преди края на първата част англичаните откриха резултата, след като Люк Шоу центрира отляво към Белингам, който стреля с глава и прати топката в иранската врата - 1:0 за "трите лъва".

Домакините вкараха втори гол в мача, след като топката беше свалена с глава от Хари Магуайър и Букайо Сака от въздуха простреля Хосейни за 2:0.

"Трите лъва" продължиха с добрите си изяви и вкараха трети гол в края на първата част. Джюд Белингам пусна вдясно към Хари Кейн, който надигра Хосейни и пласира изящен пас към Рахийм Стърлинг, който само си постави десния крак, за да донасочи в иранската врата.

Иначе, в хода на първата част британците не оставиха съмнения кой от двата тима на терена на "Халифа" е по-класен, след като иранците нямаха никакъв шанс да застрашат вратата на Пикфорд.

88 снимки

Второто полувреме Карлош Кейрош замени трима от своите футболисти с оглед представянето на иранците, но в хода на първите минути това не спомогна положението им на терена да се подобри. Хората на Гарет Саутгейт продължиха да контролират повече топката и генерално събитията в Ал Раян.

83 снимки

След малко повече от час игра англичаните отново ликуваха в Катар. Отново футболистите разиграха изключително умело топката, като оставяха играчите на Иран поне на метър-два от този футболист на "трите лъва", който поемаше топката. Тя отиде вдясно за Букайо Сака, който финтира бранител на азиатците и с удар по земята матира Хосейни.

В 65-ата минута отбраната на англичаните действа много слабо и логично беше наказана. Топката отиде към Тареми, който беше изпуснат от Хари Магуайър, а нападателят на Порто шутира силно от десетина метра и матира Пикфорд - 1:4.

Това обаче не отегчи "трите лъва", които нанизаха пети гол в срещата. Секунди, след като влезе в игра Маркъс Рашфорд се разписа, след като показа страхотна индивидуална класа срещу бранител на Иран и с финес прати по земя топката за пети път във вратата на Иран.

Британците "хванаха" на контраатака високостоящия по терена тим на Иран в последната минута и ги поразиха за шести път. Топката беше пратен с дълъг пас вдясно към Калъм Уилсън, който напредна и нахлу в наказателното поле на Иран. Уилсън можеше да стреля, но предпочете да комбинира с Грийлиш, който пък вкара в опразнената врата за 6:1.

Иран създаде много добра атака, а Сардар Азмун се озова "очи в очи" с Пикфорд. Нападателят стреля, но Джордан Пикфорд с една ръка побутна леко топката, която спря в напречната му греда. В 102-ата минута от срещата Мехди Тареми се разписа от наказателен удар, след като бразилският рефер прегледа ВАР и видя фал на Джон Стоунс в наказателното поле на англичаните.

Англия vs Иран

източник: sofascore.com

FT / АНГЛИЯ - ИРАН 6:2

1:0 Белингам (35)

2:0 Сака (44)

3:0 Стърлинг (45)

4:0 Сака (62)

4:1 Тареми (65)

5:1 Рашфорд (72)

6:1 Грийлиш (90)

6:2 Тареми (90+12-дузпа)

Рефер: Рафаел Клаус (Бразилия)

Стадион: "Халифа Интернешънъл" (Ал Раян)

Стартови състави:

Англия: 1. Джордан Пикфорд – 12. Киърън Трипиър, 5. Джон Стоунс, 6. Хари Магуайър, 3. Люк Шоу – 22. Джуд Белингам, 4. Деклан Райс – 17. Букайо Сака, 19. Мейсън Маунт, 10. Рахийм Стърлинг – 9. Хари Кейн (к)

Селекционер: Гарет Саутгейт

Иран: 1. Алиреза Бейранвалд – 8. Мортеза Пуралиганжи, 15. Рухбех Чешми 19. Маджид Хосейни – 2. Садег Мохамари, 21. Ахмад Нооролаи, 18. Карими Али, 3. Ехсан Хайсафи 5. Милад Мохамади – 7. Алериза Джаханбакш, 9. Мехди Тареми

Селекционер: Карлош Кейрош