Селекционерът на юношеския национален отбор на България до 19 години – Ангел Стойков, коментира пред Gong.bg предстоящото Световно първенство в Катар. Специалистът сподели очакванията си за най-големия футболен форум, като сподели, че тенденцията в световния футбол е да се разчита на все повече млади играчи.

„Това е най-големият форум в света. Очакваме го с нетърпение. Малко по-особен форум, предвид времето в годината, в което ще се проведе. Мисля, че ще бъде на много високо ниво.  Наистина сега е много различно. Състезателите от клубните отбори направо влизат в лагер на национални отбори, след това веднага продължават с клубните ангажименти. Самите отбори не са имали време да се отделят и да се подготвят за финалите. Надявам се, че мачовете ще са на висота и футболът ще е на високо ниво“, започна Стойков.

„Като се върнем година-две назад за прекъсванията на първенствата заради пандемията, след това имаше доиграване на срещите, европейски турнири, национални отбори, Лига на нациите. Събраха се доста срещи, които се изиграха. Доста специфично е относно състоянието им. Ще е предизвикателство за селекционерите да изкарат максимума от състезателите за този голям форум“.

„Всички отбори разполагат със сериозни щабове и са си направили добре сметката, имат очаквания футболисти да отпаднат за определен период от време. Групите са доста разширени и треньорите са предвидили контузиите и ще успеят да изкарат максимума от своите отбори. Убеден съм, че на всеки състезател в главата му е представянето на Световното първенство. Не мога да нарека, че умишлено се пазят, но може би го правят подсъзнателно. Няма и как постоянно да са на 100%. При всички положения в главите им е предсавянето на Мондиал 2022. Това е най-големият форум в света“, продължи селекционерът на юношеския национален отбор до 19 години.

„Ще ми е много интересна груповата фаза и особено групата на Бразилия, Сърбия, Швейцария и Камерун. След това Испания представлява особен интерес за мен. Отборът направи много силно Европейско първенство и беше единственият отбор, който надигра Италия. Имат млади състезатели, една нова вълна, която се задава – Гави, Педри, Феран Торес. Бразилия с Родриго. Всички мачове ще са интересни“.

„Трудно е да се каже кой от младите футболисти ще се открои. При всички положения ще има такива състезатели. В квалификациите сме се срещали с доста силни отбори – Португалия, Англия, Германия, Испания. Очаквам с интерес представянето на Мейсън Маунт и Фил Фодън, които бяха тук в Стара Загора, когато играхме с Англия. Рафаел Леао от Португалия също. Ще ми бъде интересно тяхното представяне и развитието им като футболисти от топ ниво“.

„Тенденцията не само на Световното, а и във футбола е, че играчите стават все по-млади, все по-бързи, все по-високи. Това го налага развитието на футбола, динамиката в играта изисква точно това. Младите много по-бързо се възстановяват, нямат хронични контузии, възстановяват се по-бързо от травми. Младият състезател има и по-висока стойност, по-лесно може да се моделира самият той. Все повече млади състезатели навлизат в отборите и дават атрактивност на футбола“, продължи Стойков.

„Големият липсващ е Италия. Интересно ще бъде представянето на последия световен шампион Франция. Надявам се да няма провал, а топ отборите да стигнат до финалните етапи. Очаквам приятната изненада на турнира да е от африканските страни. Доста се разви футбола в тези географски ширини. Виждате колко състезатели излизат от тези държави“.

„Ролята ни е такава – всички най-талантливи играчи, които попадат в националните отбори, да вървят напред, да се развиват. Вече има доста състезалите в А отбора с подмладяването на г-н Кръстаич. Това е нашата роля – да им даваме път, да усетят международното ниво, елитен кръг, квалификации. Всичко е техните ръце – трябва много труд, лишения и успехите ще дойдат“, завърши Ангел Стойков.