Националният отбор на Нидерландия пропусна шанса да се класира още тази вечер за Мондиал 2022, след като направиха 2:2 като гост на Черна гора. „Лалетата“ водеха с 2:0, но две късни попадения на балканците ги спряха за Катар.

Селекционерът Луис Ван Гаал пусна в атака Мемфис Депай, Донийл Мален и Арно Данжума, а в халфовата линия действаха Дейви Клаасен, Френки де Йонг и Жоржиньо Вайналдум. Матайс де Лихт остана на пейката, а до Вирджил ван Дайк в центъра на защитата стартира Стефан де Фрай.

На вратата на Черна гора беше бившият страж на Левски Милан Миятович, а в атака се разчиташе на Урош Джурджевич и Сеад Хакшабанович.

В 14-ата минута Мемфис Депай проби и центрира остро, но Томашевич изчисти.

Черна гора изненадващо можеше да поведе в средата на полувремето, но Владимир Йовович стреля неточно.

В 23-ата минута Марко Янкович фаулира в наказателното поле Дейви Клаасен и нидерландците получиха дузпа. Зад топката застана Депай, който не пропусна да се разпише и откри резултата.

В 39-ата минута Черна гора също поиска дузпа заради игра с ръка на нидерландски футболист в наказателното поле, но съдията Карлос дел Серо Гранде не отсъди наказателен удар.

През втората част обаче настъпи голямата драма.

Първо, в 54-ата минута, Дензъл Дъмфрис центрира от десния фланг, а Депай технично отклони топката в мрежата с 11-ия си гол от началото на квалификациите за 0:2.

Гостите вече се виждаха като победители, когато обаче бяха попарени в последните 10 минути на двубоя.

В 82-ата минута Фатош Бечирай подаде на Милутин Осмаич, а той комбинира с резервата Илия Вукотич. Футболистът на Боависта технично заобиколи Бийлоу и отбеляза, връщайки интригата. Само 4 минути след това Ристо Раданович центрира отляво, а Никола Вуйнович се разписа с глава, за да донесе равенството, което се запази и до края.

Въпреки равенството Нидерландия остава на върха в група „G“ с 20 точки, но Турция и Норвегия имат по 18 и всичко ще се реши в последните мачове. „Лалетата“ домакинстват на Норвегия във вторник и трябва да не загубят, за да се класират за световните финали. В същото време Турция ще гостува на Черна гора и с евентуална победа ще си гарантира второто място и участие на бараж.