Италия и Швеция завършиха 0:0 във втория бараж помежду си за класиране на Световното първенство през 2018-та година.

Това изхвърли Скуадра Адзура от Мондиала и класира скандинавците за Русия, след победата им в първата среща в Стокхолм, с минималното 1:0.

До момента в цялата си история Италия е пропускала да се класира за Мондиал само веднъж - през 1958-ма, когато по ирония на съдбата шампионатът бе... в Швеция. Италия не игра и на Световното през 1930, но тогава нямаше квалификации.

На "Сан Сиро" Италия не бе губила в 42 официални мача и продължи тази серия, но нямаше за какво да се радва в края.

Швеция пропусна последните две Световни първенства, но сега поднесе голямата сензация в зона Европа.

Мачът бе и последен с националната фланелка за суперлегендата Джанлуиджи Буфон.

Италиански ръце в пеналта, но отново няма дузпа

Тежък удар за шведите в ранните минути

Рано-рано Италия проплака за дузпа

Скандални: Италианците освиркаха химна на Швеция

Двубоят не започна в добър тон, след като феновете на Италия бурно и грозно освиркаха химна на съперника.

Испанският рефер Антонио Матеу категорично отказа да взима каквито и да било кардинални решения, въпреки три претенции за дузпа - две на Швеция и едно за Италия.

Претенции за дузпа имаше Италия още в 8-та минута, когато Аугустинсон спря Пароло в наказателното поле, като шведът не игра с топката. Матеу обаче не даде никакъв сигнал.

Швеция имаше на два пъти претенции за игра с ръка на италианците в наказателното поле, и за дузпа. Още в 13-та минута Матео Дармиан игра с ръка с топката, а след това и в 29-та след удар на Емил Форсберг, Бардзали също спря с ръка кълбото.

Ранен удар получи Швеция и след като Якоб Йохансон напусна с контузия в 19-та минута, при това ситуацията му не изглежда добре. Футболистът на АЕК Атина напусна на носилка, държейки се за лявото коляно.

В 27-та минута шанс да открие за Италия имаше Антонио Кандрева, но той прати топката над вратата.

Андреас Гранквист изчисти почти от голлинията, останала празна в 40-та минута, след опит на Чиро Имобиле. Имобиле отново спрян от защитник в жълто и малко по-късно, а Алесандро Флоренци също не успя да преодолее стража на шведите.

Разбъркване в наказателното поле можеше тотално да попари Италия, но не се намери кой да прати топката към вратата на Буфон в последната атака за първото полувреме.

Второто полувреме започна с мощен натиск на Италия, но продължаваше да няма никакъв резултат.

Един силен удар на Флоренци и много усилия на Имобиле, но двете нули продължиха да мъчат "адзурите".

Окупацията вече взе връх след изминаването на час игра, а Стефан Ел Шарауи и Андреа Белоти се появиха от пейката за домакините. Лоренцо Инсине обаче остана да топли резервите, а последната промяна за тима бе Бернардески.

Времето неумолимо изтичаше, а натискът на Италия не водеше до никаква стопроцентова ситуация.

В 83-та минута дойде най-добрата възможност за второто полувреме, но Робин Олсен внимаваше и отрази удар с глава на Пароло. Олсен спря и Ел Шарауи три минути по-късно, а защитата на Швеция изглеждаше непробиваема.

Дори дългото продължение от испанския рефер не помогна, и отчаяните финални опити на Италия изобщо нямаха идея и конкретна цел.

Така с едно безценно попадение, за първи път от 2006-та година насам Швеция стигна до Световно първенство.