Футболът е консервативен спорт, чиито правила рядко се променят, при това незначително и само в детайлите. Сега ФИФА се е запънала и не иска да въведе видеоповторенията в помощ на съдиите. Тогава може да се помисли и в друга посока.

Дузпата! Това е наказанието във футбола, което може да даде сериозно предимство на един от двата съперника, при това често незаслужено. Освен това, тя предизвиква спорове, полемики, скандали и сериозен плач след мачовете. Само вчера в изиграните едва две срещи от „А“ група имаше по две претенции за неотсъдени дузпи.

А умните глави в световния футбол неотдавна решиха да дадат още по-голямо предимство на субективния фактор. Сега реферите могат да тълкуват дали играта с ръка е била умишлена или не, дали ударът е отправен отблизо или отдалеч и прочие. Всичко това поражда големи съмнения, че арбитрите влагат умисъл в едната или в другата посока при своя избор. Да не говорим, че в много случаи те отсъждат един тип нарушения, ако са извън пеналта, но ако са вътре в него, позволяват играта да продължи. Абсолютно двоен аршин...

Какво пречи да се премахне дузпата изобщо от футболния правилник, за да има повече справедливост и по-малко нерви в любимия спорт? Отсъжда се пряк свободен удар в наказателното поле и толкоз. Така, както се свири вътре и непряк свободен удар. Оттам нататък вече може да се разсъждава дали всеки фаул в 16-те метра да бъде придружен с червен картон, или пак ще се остави свобода на съдиите за избора на наказателния картон.

И без дузпи пак ще има мрънкане от президенти и треньори, но ще е по-малко. Именно дузпата е ябълката на раздора във футбола и си струва да се помисли за нейното премахване. Другият спорен момент, макар и не в такава степен, е засадата, но нейното елиминиране би довело до коренно различна философия във футбола. На голлинията е най-лесно да се постави устройство, което да определя дали топката е преминала с целия си обем във вратата или не и така ще се отстрани и третият тип спорни моменти.

А единайсетметровите удари могат да останат само като вариант за определяне изхода на равни мачове на директна елиминация.