Европейските футболни клубове са изправени пред сериозна финансова криза и трансферният пазар може да потъне с 20-30 процента заради пандемията от COVID-19, каза президентът на Европейската клубна асоциация Андреа Аниели.

Според Аниели Европейската футболна централа (УЕФА) е върнала 575 милиона евро на телевизионните компании заради намаления брой мачове тази година. Пандемията доведе до спирането на всички големи футболни първенства от март поне до края на май месец, а освен това европейското първенство по футбол бе отложено с година. Финалната фаза на европейските клубни турнири също бе орязана.

"Тези пари няма да бъдат разпределени между клубовете, защото се връщат при телевизионните оператори. Това може да доведе до драматичен спад в приходите и ще доведе до недостиг на средства за повече клубове. В следващите две години загубите се очаква да стигнат до 4 милиарда евро.", прогнозира Аниели, който е шеф и на италианския футболен шампион Ювентус.

Той посочи, че особено тежка за клубовете ще бъде липсата на публика по стадионите, тъй като се губи не само атмосферата на мача, но и много важно перо от приходите на отделните отбори.

"Трябва да изчакаме до есента, но прогнозите са, че общите приходи ще потънат с 20 до 30 процента и доведе до много по-малка циркулация на пари на пазара", допълни италианецът.


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.