Италия вече е на полуфинал, а когато „скуадрата” стигне до тази фаза, нищо не е изключено. Със сигурност тимът от Апенините не може да се похвали с толкова силна генерация като Испания и Германия. Португалците, които са другият полуфиналист, имат в селекцията си най-добрия европейски футболист – Кристиано Роналдо. Италия е в тази компания, като никой не може да каже, че не го заслужава, напротив.

„Сините” имат феноменалния Андреа Пирло, но големият проектант на доброто представяне е Чезаре Прандели. Скромен, елегантен по италиански и изключително отдаден на играта, специалистът направи чудеса с този отбор. Италия се доближава като маниер на футбол до Испания, тимът който определя стандартите в последните четири години. Този път „адзурите” не чакат на някое „златно момче”. Те си имат златен човек на пейката.

Италианците са както винаги добри в защита, но това не е акцентът върху тяхното представяне. Стараят да държат топката, да нападат разнообразно, изобщо играят хубаво, което е далеч от клишето, че се набляга на дефанзивния футбол.

Наличието на истински шампиони направи задачата на Прандели по-лесна, но и там личи неговият почерк. Бонус е в състава да бъдат Буфон, Пирло, Киелини, Де Роси и Касано. Чезаре очевидно е много добър и търпелив човек, щом успява да излезе на глава с дивия Марио Балотели. До този момент почти не се е чуло за скандал в отбора на „адзурите”, което е постижение с оглед нрава на хората в тази страна.

На всичкото отгоре, по традиция преди шампионата в Полша и Украйна, не мина и без скандали. Темата е болезнена, но и банална. Уредени мачове, черно тото, а националният отбор никога не минава между капките.

Италия е аутсайдер срещу Германия, най-вече защото има много по-малко време за възстановяване преди полуфинала. Прандели няма какво да губи, а от Йоги Льов се очаква само едно – титлата. Това може да бъде и ключът към евентуален италиански успех. В Германия ще бъдат приети само златните медали, а Италия вече е доволна от постигнатото.

На първенството се видя, че Буфон и компания нямат никакви проблеми със самочувствието. Как да го имат, когато те са част от Италия. Един от малкото отбори, които си позволиха да играят равностойно с Испания. Още в първия мач на двата отбора се видя, че италианците ги бива. Така е, защото имат перфектен треньор, който създаде силен тим, с който всеки се съобразява.

Изглежда на Чезаре Прандели най-много му отива да бъде треньорът на Евро 2012. Льов и Дел Боске имат чудесни футболисти и ще е грехота, ако не бъдат на финала. Пауло Бенто пък е с привилегията да притежава футболистът – отбор. Прандели тепърва ще осребри постигнатото. Невероятно е, че този треньор е популярен само от работата си с приличен клуб, какъвто е Фиорентина.