Ден след като спечели трета Златна топка в кариерата си, Кристиано Роналдо седна пред камерата и микрофона на популярния португалски журналист Марсело Ребело, и говори за философията на живота си, и за своите успехи.

Интервюто бе прекъснато за кратко от "нахлуването" на Кристиано Роналдо-младши в костюм на Супермен, но после продължи в сериозен тон.

Ето и най-интересното от интервюто:

"Когато се преместих в друга страна, започнах да гледам различно на нещата. Вече съм попил три различни култури - от Португалия, Англия и Испания. В Англия всичко е много професионално, много точно и ценя това. Там всички са честни и хората са образовани, приятелски настроени, и много ми харесва това в тях. В Испания хората пък са по-позитивни, и оценяват това, което имат. В Португалия трябва да се опитаме да се поучим и от двете неща."

"Искам да съм най-добрият в професията си. Ако не мислим по този начин, няма да спечелим нищо. Трябва да обмисляме и да осъзнаваме в кои неща сме най-добри. Най-важното е да си всеотдаен. Всеки ден пред теб има ново предизвикателство. Но колкото и природен талант да имаш, ако не си дисциплиниран, няма да стигнеш далеч."

"Започнах с футбола първо, защото ми беше забавно, а след това се оказа и моята кариера. А с това дойдоха и отговорностите. Сега все още се забавлявам, но разликата е, че имаме поставени цели. Всеки стига до точка, в която трябва сам да открива нови предизвикателства - когато не трябва да се доказва на никого повече. Но и тогава, все още трябва да се доказваш пред себе си. Да, мога да си кажа - спечелил съм всичко, и вече не се налага да си поставям цели, може да си позволя да работя по-малко. Но трябва да продължаваш, трябва да останеш амбициозен."

"Не посвещавам цялото си време само на трениовки, но правя неща, с които да се подобрявам, така че да поддържам високо ниво до 35-36 години. Така се отказвам от много други неща; има много изкушения, и е трудно, особено в културата, в която живеем в Испания. Тук всички са много открити, хората живеят щастливо ден за ден, независимо от трудностите. Това ме изненада, защото граничи с Португалия, а характерът на хората тук е напълно различен."

"Няма да постигнеш нищо без здрава работа. Отдаденост и много труд, това са принципите, които са най-важни за мен. Животът е като пъзел и всеки ден е ново парченце, което трябва да си намери мястото. За да имаш успех, трябва да имаш правила и дисциплина. Колкото и талант да притежаваш, ако не си отдаден и уверен, не можеш да спечелиш."

"Някои хора си търсят извинения, или казват - "нямах възможност, не ми се даде шанс да направя това или онова". Но когато наистина искаш нещо, можеш да го направиш."

"Посланието ми към младите е винаги да остават оптимисти. Трябва да си оптимист, да работиш възможно най-професионално, и да се трудиш здраво. Здравата работа е ключът към успеха - и оттам вече ти е нужен само малко късмет, и това го има в играта."