Нападателят на Реал Мадрид Кристиано Роналдо спечели за втори пореден и общо трети път в кариерата си Златната топка. 

Португалецът получи отличието на тържествена церемония в Цюрих.

Роналдо пребори конкуренцията на Лионел Меси и Мануел Нойер за най-престижната индивидуална награда във футбола.

Той изпревари съперниците си със значителна преднина. Португалецът получи 37,66% от гласовете, оставяйки зад себе си Лео Меси (15,76%) и Мануел Нойер (15,72%). 

В анкетата взеха участие 181 селекционери на национални отбори, 182-ма капитани и 181 представители на медиите.

"Годината беше незабравима, да спечеля този трофей в края ѝ е нещо уникално. Ще продължа да работя по същия начин, както го правих до момента. Ще опитвам да печеля повече титли и трофеи за моя баща, който ме гледа отнякъде, а за моя син ще се опитвам да ставам по-добър. Винаги съм искал да бъда един от най-добрите играчи в света, а това изисква много усилия", каза Роналдо от подиума.

Той завърши и с изненадващо възклицание:

Роналдо е едва вторият футболист в историята на Реал Мадрид, печелил повече от веднъж отличието. Единственият преди него, който го е правил - легендата Алфредо Ди Стефано.

Роналдо спечели най-престижната индивидуална футболна и през 2008 и 2013 година. Той бе в основата на спечелването на дългоочакваната 10-та титла от Шампионската лига за Кралския клуб. Роналдо вкара рекордните 17 гола в 13 мача в най-комерсиалния европейски клубен турнир, включително и един на финала срещу Атлетико Мадрид. През миналата кампания в Ла Лига той завърши на първо място в голмайсторската листа с 31 гола в 30 двубоя, а през тази показателите му са още по-впечатляващи – 26 попадения в едва 15 срещи. Общо за 2014 година Роналдо има 61 гола в 60 мача, а на сметката си добави 5 трофея – Шампионската лига, Купата на краля, Суперкупата на Испания, Суперкупата на Европа и Световното клубно първенство.