Отборите на Испания и Грузия ще се изправят един срещу друг в мач от 1/8-финалите на UEFA EURO 2024. Двубоят започва в 22:00 часа и ще се излъчва на живо по NOVA, DIEMA SPORT 3 и с картина в Gong.bg. Студийната програма стартира час по-рано.

Победителят ще срещне Германия в следващата фаза на надпреварата, след като Бундестимът преодоля Дания с 2:0.

Испания трябва да докаже статута си на фаворит срещу дебютанта Грузия, който изненадващо преодоля груповата фаза след победа над Португалия в последния си мач. Испанците единствени постигнаха три победи в групите, като не допуснаха нито един гол, а тимът на Луис де ла Фуенте изглежда в най-добра форма до момента.

Това беше и първият път в историята на европейски първенства, в който „ла роха“ премина през цялата групова фаза, без да допусне попадение, което ги очерта като сериозни претенденти за титлата в началото на фазата на елиминациите.

Грузия има на своя страна приповдигнатия дух от сензационното класиране за осминафиналите, както и голмайстора на турнира до момента - Георгес Микаутадзе, който се разписа и в трите срещи на тима до момента.

В дебюта си на голям турнир като независима нация, отборът, воден от селекционера Вили Саньол си осигури място в осминафиналите с победа с 2:0 над Португалия, резултат, който може би е най-значимият в тяхната история.

Победа срещу Испания в Кьолн очевидно би засенчила това постижение, но тимът продължава да е големият аутсайдер в този сблъсък.