Ужасяващ инцидент, датиращ от 2009 година, дава реална представа за бързата реакция на играчите на националния отбор на Дания по време на мача с Германия от UEFA EURO 2024. Футболистите бяха твърдо решени, че срещата от 1/8-финалите трябва да бъде прекъсната. Ключът се крие и в селекционера Каспер Хюлманд, който в онази 2009 година е свидетел на инцидента.

В 36-ата минута двубоят на "Сигнал Идуна парк" в Дортмунд беше преустановен за около 20 минути, а двата тима трябваше да напуснат терена, насочени от рефера Майкъл Оливър.

Освен проливния дъжд, който намокри част от терена на стадиона, няколко мълнии проблеснаха в небето, което върна спомените.

През юли 2009 г. датският футболист Джонатан Рихтер е ударен от мълния, докато играе за резервите на Нордселанд. Каспер Хюлманд е помощник треньор, когато Рихтер е покосен в мача срещу Хвидовре.

Сърцето на играча спира, като се налага той да бъде поставен в изкуствена кома. В края на август 2009 година, шест седмици след удара на мълния, медицинският екип ампутира долната част на левия крак на Рихтер, тъй като увреждането е сериозно.

Много от футболистите на Дания на терена, по време на мача с Германия, познават Джонатан Рихтер, който е ударен от мълнията.  

Помощник треньорът на Дания, Мортен Вигхорст, е старши треньор на Нордселанд по това време. Ръководителят на делегацията за Дания Кристиан Норкяр също е бил в щаба на тима, като всички те са присъствали при инцидента с Рихтер.

Джонатан Рихтер се оттегля от футбола на 24-годишна възраст, а Нордселанд изтегля фланелката си с номер 26 в знак на почит към бившия полузащитник.

След повторната поява на терена, а и след почивката, главният съдия Майкъл Оливър се наложи да дава допълнителни указания на капитаните на двата състава във връзка с лошото време в Дортмунд. 

Германия се класира за четвъртфиналите на UEFA EURO 2024 след победа с 2:0 над Дания. Репортаж от срещата: