Ако случайно някой още не е разбрал, на 22 септември 2015 или иначе казано във вторник вечер, футболният свят видя нещо, което трудно може да се асимилира.

Затова ще се опитам да го разкажа простичко. Байерн Мюнхен играеше в дербито на 6-ия кръг в Бундеслигата срещу Волфсбург - един от претендентите за титлата на баварците. И нещата не изглеждаха особено добри за немския колос след 45 минути игра. "Вълците" водеха с 1:0, а резултатът можеше да бъде и повече в тяхна полза. Поради тази причина Пеп Гуардиола пусна в игра звездния си нападател Роберт Левандовски, който бе останал резерва заради лека травма.

А какво последва ли? Левандовски вкара първия си гол в 51-ата минута, втория в 52-ата, а след точно 3 минути и 22 секунди вече бе оформил своя хеттрик - най-бързият в историята на Бундеслигата.

5 минути и 42 секунди бяха необходими за отбелязването на 4 гола - нов рекорд на лигата, с което бе подобрено постижение на Мартин Петров от 2004. Тогава на бившия български национал му трябваха "цели" 17 минути за 4 гола.

Феноменалният поляк обаче бе запазил най-доброто за накрая - великолепен ножичен удар за петия му гол в мача, дошъл 8 минути и 59 секунди след първия. Сухата статистика може да бъде допълнена и с още нещо - за петте гола Левандовски се нуждаеше от 9 докосвания до топката, от които 7 изстрела към вратата. А ако играч на Волфсбург не бе избил от голлинията в 69-ата минута, полякът щеше да се превърне във втория играч в Бундеслигата, реализирал 6 гола в един мач след Дитер Мюлер през 1977.

Чак и Пеп Гуардиола се хвана за главата, невярващо на случващото се. А то няма аналог най-малкото в големите европейски първенства, да не говорим, че надали се е случвало и някъде другаде. Както написа някой, това и на ФИФА-та не можеш да го направиш.

Е, Роберт Левандовски го направи и ни припомни за пореден път колко магическа игра може да бъде футболът. Защото си мислиш, че си виждал всичко и изведнъж се случва това. С днешна дата постижението на поляка изглежда като такова, което ще остане завинаги в историята, но пък кой знае. Футболът може да ни е подготвил поредната изненада, когато най-малко очакваме.

А ако не друго, всички ние трябва да се радваме, че сме станали свидетели на тези 5 гола за 8 минути и 59 секунди, защото за тях ще разказваме и на внуците си.