В полската столица Варшава днес се състоя церемония по откриването на Националния стадион, на който на 8 юни ще се играе първият мач на финалите на Европейското първенство по футбол.

Съоръжението бе отворено два часа преди церемонията, а на огромна сцена се има петчасов концерт на популярни полски групи. Късно тази нощ празникът ще завърши с празнични салюти.

Организаторите изхабиха доста нерви, защото кметството на Варшава отказа да разреши церемонията за откриването на обект, чието строителство фактически не е завършено. В последния момент организаторите получиха разрешение от кметството за церемонията.

В същото време на националния стадион още няма трева на футболния терен. С този проблем строителите ще се заемат едва след тазвечерната церемония.

Окончателно стадионът трябва да бъде готов за 11 февруари, когато тук ще се играе срещата за суперкупата между Легия Варшава и Висла Краков.

Първата международна среща е планирана за 29 февруари - приятелски мач между националните отбори на Полша и Португалия.

Националният стадион струва 1,9 милиарда злоти /около 630 милиона щатски долара/, има капацитет 58 000 зрители. Стадионът разполага с паркинги на два етажа за 1700 автомобила, 40 лифта и 34 асансьора, а също така и със специална инфраструктура за хора с ограничени възможности.