ФИФА свиква събрание, на което ще присъстват представители на всички национални футболни федерации, за да им съобщи дали ще бъде въведена система за наблюдение на голлинията.

Два продукта - „Hawk-Eye“ и „GoalRef“, преминаха през серия от научни тестове, макар че евентуалният мащаб на тяхната употреба остава неясен. Първата технология използва камери, докато другата разчита на магнитни полета. Очаква се Бордът на националните футболни федерации да реши, че системата ще бъде използвана по скоро като „помощно средство от съдиите“, отколкото да бъде източник на „крайни решения“, т.е. главният съдия ще е в състояние да не се довери на резултатите от системата.

Подобна система е предмет на дискусии от дълго време, като Евро 2012 даде повод те да бъдат подновени с пълна сила. На мачът между Украйна и Англия не бе зачетен редовен гол в полза на украинците, като допълнителният рефер не забеляза, че топката бе преминала голлинията с целия си обем. Според някои анализатори това уронва престижа на Мишел Платини, който е сред най-големите привърженици на идеята за асистент реферите до вратите.