Започва 14-тото Европейско първенство по футбол, което е и последното в сегашния формат от 16 отбора. След 4 години за финалите ще се класират цели 24 тима. Но да се върнем в настоящето. От гледна точка на парите турнирът в Полша и Украйна се отличава с това, че отборът победител ще спечели 23,5 милиона евро. От гледна точка на футболния фен започва почти 1 месец зрелище, което може да стане още по-вълнуващо, с малко късмет и подходящи коефициенти.

Ставките за шампион на букмейкъра efbet.com фаворизират Испания – 3.55. Всичко щеше да е наред ако не беше историята, а тя казва, че такова нещо – двукратен европейски първенец, а помежду и световен шампион – не се е случвало никога. При това положение е редно да обърнем внимание на амбициите на Германия да вземе титлата 14 години по-късно при коефициент 4.10. А защо не Холандия? „Лалетата“ станаха европейски шампиони през 1988г, а тогава всичко започна със загуба от България в контролен мач....7.20 е коефициентът на Efbet.

Не по-малко интригуваща е надпреварата при голмайсторите. Преди 4 години Давид Вия стана голмайстор с едва 4 гола. Подобни са очакванията и сега, защото диапазонът 0-4 гола е с коефициент 2.28. Сега ставката на Вия за голмайстор в efbet.com е 65.00, а фаворит е централният нападател на Германия Марио Гомес с 8.80. Следват все изявени голмайстори: Робин Ван Перси, Карим Бензема, Кристияно Роналдо, Фернандо Торес, като е интересно, че нападателят на най-очаквания шампион Испания е на 5-то място в листата на евентуалните голмайстори. Кофициентът на Торес в Efbet e 14.50.

Групите на това първенство не са никак равностойни и затова е интересна играта „От коя група ще бъде излъчен шампионът“. Естествено, фаворит според еfbet.com е група „Б“ с коефициент 2.30, където са отборите на Холандия, Германия и Португалия. Следва групата на Испания /„С“/ с коефициент 2.80. Най-малко очаквания има за Полша, Русия, Чехия и Гърция – 9.80. Все пак да не забравяме, че преди 8 години Гърция започна срещу домакина, а накаря взе и титлата.

Впечатление прави комбинираната игра „Шампион/Голмайстор“, където Испания отново не е фаворит. „Двойката“ Германия – шампион, Марио Гомес – голмайстор е с коефициент 13.00 в efbet.com, а Испания/Фернандо Торес е с 25.00. Комбинацията Испания/Марио Гомес е със ставка 27.00.

Първите мачове в групите винаги са най-непредвидими, затова можем да търсим победа за Русия над Чехия при чудесен коефициент от Efbet 2.24 или 2.04 Германия да победи Португалия. Две големи дербита има в неделя и понеделник. Испания играе с Италия при 1.76 за победа, а Франция и Англия са съответно с 2.50 и 3.25. Равенството се оценява на 3.10.

Възможностите за фена да си направи следващите 24 дни още по-интересни и вълнуващи са безброй. Всички ние се надяваме да станем свидетели на 31 вълнуващи срещи. Така, както подобава за едно истинско Европейско първенство.