Сърбия и Англия ще премерят сили в мач от Група „C” на UEFA EURO 2024. Двубоят в Гелзенкирхен стартира в 22:00 часа и може да го гледате НА ЖИВО С КАРТИНА в Gong.bg.


Англия влиза като един от големите фаворити в турнира, със звезди като Хари Кейн и Джуд Белингам в състава си. „Трите лъва“ мечтаят да вдигнат трофея, след като в последното издание – Евро 2020, те играха финал, който болезнено загубиха у дома на „Уембли“ от Италия.

Сърбия за първи път ще играе на европейско първенство като независима държава, но тимът на Драган Стойкович изобщо не е за подценяване. В състава личат играчи като Душан Влахович, Александър Митрович, Саша Лукич и Лука Йович, Филип Костич и други. Сърбите гледат към преминаване на трудната група, в която са още отборите на Словения и Дания.

Драган Стойкович обърна сериозно внимание на звездата на Реал Мадрид – Джуд Белингам, по време на своята пресконференция.

„"По-добре е Белингам да не играе, но нека видим утре", пошегува се сръбският треньор. - Той е страхотно момче, той е бъдеща "Златна топка". Впечатляващо е как играе и какво показа с фланелката на Реал Мадрид. Много е млад, но и много мощен и трябва да бъдем внимателни", предупреди Стойкович.

"Трябва да затваряме пространствата, да не му даваме да играе свободно с топката и да печели терен пред себе си", добави той.

Такова мнение сподели и капитанът на Сърбия Душан Тадич.

"Джуд е страхотен играч, един от най-големите таланти. Определено ще бъде сред най-големите заплахи за нас и трябва да направим най-доброто, за да го спрем", каза играчът, минал през Аякс и Фенербахче.

Но опасността в английския състав дебне навсякъде, въпреки че Гарет Саутгейт имаше да прави някои трудни избори. Люк Шоу, който е повикан за европейското има проблем с травма и няма да е на разположение на селекционера. Освен вече споменатият Белингам, „Трите лъва“ имат в състава си играчи като Фил Фодън, Хари Кейн, Букайо Сака и други класни футболисти, които направиха впечатление с клубните си отбори.

Англия обаче влиза в турнира с изненадваща загуба от Исландия в контрола, като преди това пък победиха Босна и Херцеговина.

Гарет Саутгейт заяви на пресконференцията си, че всички са на разположение за първия мач, включително защитника Люк Шоу, който не е играл от февруари заради контузия.

Англия не приема Сърбия с лека ръка, увери Саутгейт, въпреки че сърбите допуснаха осем гола в три мача при ранното отпадане от Световното първенство през 2022 година в Катар.

"Ще ни бъде много трудно. Имат добри индивидуални играчи, фантастичен колективен дух. Опасни нападатели", каза 53-годишният специалист.