Селекционерът на Шотландия Стив Кларк се надява, че уроците, които тимът му е получил до момента на UEFA EURO 2024, са научени. Отборът на Кларк е с една точка преди утрешната последна за тях среща от група А срещу Унгария, която ще се играе в Щутгарт.

Шотландците са с 1 точка, но пък Унгария няма никакъв актив. Ако победят утре, шотландците почти сигурно ще продължат в следващия етап за първи път изобщо. Кларк и футболистите му са в същата ситуация, в каквато бяха на Евро 2020. След поражение от Чехия и равенство с Англия, те се нуждаеха от победа над Хърватия, но паднаха с 1:2 на "Хемпдън Парк" и приказката за тях приключи. Но треньорът вярва, че сега е различно.

"Чувстваме се добре, защото и преди началото на първенството имахме идеята, че може да се наложи от последния мач да се реши каква е съдбата ни. Бяхме в същата позиция и на предишния турнир, но се надявам, че вече имаме опит и мъдрост. Имахме достатъчно добро възстановяване, имаше и почивка. Футболистите отиват към утрешния мач с доста повече опит от преди", оптимист е Стив Кларк.

И разказва какво са работили днес. "Тази сутрин направихме наистина добра тренировка и се надявам, че утре – когато преминал бялата странична линия и излязат на терена, трябва да вложат опита си. Когато се класираш редовно за големи турнири, тогава ти е ясно какво трябва да правиш. Надявам се, че утре ще вземем десерта от масата, най-доброто ястие – класирането напред. Ако дадем максимума от себе си, имаме шанс да продължим", допълва треньорът.

Той е наясно, че публиката ги подкрепя, утре също се очаква огромна Тартанова армия, която да даде гласовете, енергията и запаса от песни за успеха. Самият той – бивш защитник на Сейнт Мирън и Челси, а също така и шотландски национал, има опит от голям турнир. Той играе за страната през 1998-а година на Световното първенство във Франция.

"Тогава все още играех. А сега целият този турнир носи усещането за възможност, която е пред страната. За Шотландия това е първо първенство извън Великобритания, на което участваме. Можете да видите колко много се забавляват привържениците тук. Сигурен съм, че петте милиона у дома също са погълнати от Евро 2024. И не става дума само за този мач, а за всички мачове", оценява подкрепата Стив Кларк.

"Унгария загуби първите си два мача, но шотландският наставник не обръща внимание на това. Отборът им е добър, треньорът им е добър. Ако погледнете техните резултати, ще се убедите, че нещата са наистина сериозни при тях. Аз очаквам труден мач за нас, но вероятно и те очакват труден двубой за тях. Мисля, че сме подобни отбори, със сходни системи. Е, дано нашата е малко по-добра от тяхната".

Интересна история на пресконференцията разказа халфът на британците Джон Макгин. Той призна, че в семейството му има сериозна унгарска връзка и хората там са разделени откъм лоялност. Макгин каза, че чичо му Джо е женен за унгарка и живее в Шопрон. И двамата му племенници Марк и Тамаш са с различни пристрастия.

"Единият от моите племенници иска Шотландия да победи, а другият - Унгария", започна Макгин със смях. Така че са малко в ситуация, че няма губещи в семейството. Но ние ще се постараем малкият Тамаш да е тъжен утре вечер.

"Определено е странна ситуация, защото до момента винаги са ми били големи фенове. Още по-странно е, че ходят на училище в Унгария и носят моята фамилия, а някои от техните съученици не вярват кой им е чичо", продължава да се забавлява халфът на Астън Вила./ БТА