Наяве излязоха поредните спорни факти около предстоящото Световно първенство в Катар през 2012 година.

Има доста слухове, че домакинът на Мондиала е бил избран с помощна на корупция, а освен това има сериозни дискусии кога да бъде проведен шампионатът – през зимата или през лятото.

Сега пък се разрази поредният скандал, а той е свързан с нечовешките условия на работа, които са предоставени на хората, работещи по изграждането на стадионите в пустинята.

Шарън Бароу, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите, разкри подробности: „Катар е държава на търговия с роби. За да се изгради инфраструктурата, най-вероятно ще умрат повече работници от 736-те футболисти, които ще са на терена на Световното първенство.“

От конфедерацията изискват от организаторите на Мондиала до 31 март (неделя) да установят нови закони за по-добри работни условия.

Чуждите работници (най-често от Непал и Филипините) получават възнаграждение от по-малко от едно евро на час – 78 цента. Освен това живеят в много тесни стаи, в които няма климатици, а температурите стигат до 50 градуса. Често те не могат да напуснат Катар, тъй като работодателите им държат техните паспорти.

Синдикалистите дори призовават ФИФА да отнеме домакинството на Катар и да го даде на друга държава.

„Въпреки всички обещания Катар не направи нищо. В следващите седмици ще започнем международна кампания, за да притиснем ФИФА. Както чрез националните футболни съюзи, така и директно чрез централата на ФИФА в Цюрих. Тук става дума за живота и смъртта на много хора“, сподели директорът в конфедерацията Тим Нунън.