Френският президент Никола Саркози защити остро критикувания избор Катар да бъде домакин на световното първенство по футбол през 2022 година.

"Забелязвам един гняв напоследък към разпределението на футболните събития. Не мога да се съглася с хората, които настояват, че състезанията трябва винаги да се провеждат в едни и същи "стари" страни, на един и същ "стар континент". Спортът е универсален и по никакъв начин не принадлежи само на европейските страни. Спортът е световен, той е и в азиатските, и в арабските страни. Чрез спорта можем да отворим границите между страните по света и да кажем наистина глобалното си послание", заяви Саркози.

ФИФА получи остри критики от някои от кандидатите, които останаха разочаровани от това, че изпуснаха домакинството на Мондиалите през 2018 и 2022 година, след като Русия и Катар получиха тази привилегия.

Сеп Блатер одобри избора, като заяви, че това е първото избиране на страна от арабския свят да приеме подобен спортен форум и "наля масло в огъня" на европейските кандидати като заяви, че там турнира може да бъде организиран и през зимата, което е средата на сезона в европейския футболен календар.