Футболната федерация на Австралия потвърди, че първенството на страната ще се поднови в петък след четиримесечно прекъсване заради пандемията от коронавирус, а три отбора от Мелбърн са поставени под карантина в западен Сидни.

Шампионатът първоначално трябваше да се рестартира в четвъртък с мача между Мелбърн Виктори и Уестърн Юнайтед, но огнището на COVID-19 в Мелбърн наложи пренасочването на програмата. Така ФК Сидни и Уелингтън Финикс ще подновят първенството в петък.

Отборите на Мелбърн Виктори, Уестърн Юнайтед и Мелбърн Сити бяха преместени в Сидни през уикенда, за да преминат през 14-дневен карантинен период.

"Изправени сме много предизвикателства от миналата седмица, след като публикувахме програмата на мачовете. Сега са необходими промени заради отборите от Мелбърн, които бяха преместени в Сидни", каза шефът на лигата Грег О"Рурк. Лигата се опитва да проведе последните 27 мача за редовния сезон в четири седмици, а финалът на първенството е планиран за 23 август.

Гарантирането на безпроблемното подновяване на сезона е трудна задача за федерацията, тъй като властите на Нов Южен Уелс затвориха държавната граница с Виктория миналата седмица, оставяйки трите отбора на Мелбърн блокирани, докато не получиха разрешение за пътуване в петък.

Отборите от Мелбърн са затворени в хотел в западен Сидни и са били тествани днес, след като играч е проявил симптоми на COVID-19 през уикенда, съобщи SBS. Ако всички резултати са отрицателни, те ще получат разрешение да тренират във вторник./БТА