Катар е използвал години наред бивш служител на ЦРУ за шпиониране на ръководители на Международната футболна федерация (ФИФА) и на преки конкуренти, съобщава агенция АП.

Целта първоначално е била спечелване на домакинството на Световното първенство по футбол през 2022 година, а след това и запазване на правото за организиране на състезанието.

Според информацията Катар е използвал бившия служител на ЦРУ Кевин Чалкър за шпиониране на конкурентните кандидатури за футболния Мондиал, както и на футболни ръководители, които са имали право на вот в избора на домакин на турнира през 2010 година.

Той е работил за Катар и през следващите няколко години с мисия да "заглушава" критиките към страната относно нарушаването на човешките права по време на изграждането на стадионите.

Проучването на АП е базирано на интервюта с бивши съдружници и работодатели на Чалкър, съобщения по електронна поща и преглед на бизнес документи. В процеса на следена са използвани доказани практики като внедряване на фотограф към други кандидатури и употребата на фалшиви профили във Фейсбук, предимно със снимки на красиви дами. Последните са служили за сближаване с футболни ръководители.

Агенция АП твърди също така, че Чалкър е обещал на Катар помощ за контролирането на големия брой чуждестранни работници в страната, ангажирани с строежа на футболните съоръжения и инфраструктура.

Катар и ФИФА отказват коментар по въпроса, но представители на Чалкър отговориха, че той и неговите компании "никога не биха се заели с нелегално шпиониране". Бившият служител на ЦРУ твърди също така, че голяма част от прегледаните от АП документи са фалшификати.