Филип Лам, който бе капитан на националния отбор на Германия, спечелил световната титла през 2014 година, обяви, че избирането на Катар за домакин на Мондиала е било грешка и призова да се промени изборния процес.

"По принцип мисля, че е задължително в бъдеще да има стриктни критерии при избирането на страна домакин за Световно първенство и те да се спазват", заяви 38-годишният бивш футболист пред германското издателство "Радакционснецверк Дойчланд".

"Процедурата при избора трябва да бъде прозрачна", добави Лам. "Катар не трябваше да бъде домакин. Ако погледнете доклада за оценка на ФИФА, той съветва това да не се случва заради ситуацията с човешките права и стабилността", казва още бившият играч на Байерн Мюнхен. "Така че се питам защо бе избран Катар, това е странно".

Той обаче не смята, че Германия трябва да бойкотира турнира. "Мисля, че ние трябва да участваме", каза Лам, който не нарежда отбора на Ханзи Флик сред фаворитите. "Ще видим дали можем да играем на върха. Това ще бъде добра стъпка в развитието на отбора", смята Филип Лам, който е директор на Евро 2024, което ще се проведе в Германия.