Еквадор и Уругвай се превърнаха в поредните два отбора, които се класираха за финалите на Световното първенство по футбол в Катар в края на годината. Еквадорците ще играят на Мондиал едва за четвърти път в историята си, въпреки че допуснаха загуба с 1:3 при гостуването си на Парагвай.

В Сиудад дел Есте нападателят на ЦСКА Жорди Кайседо се появи в игра в 76-та минута и по-малко от десет минути след това вкара гол от дузпа, но той бе почетен, тъй като преди това гостите бяха инкасирали три попадения, дело на Роберт Моралес, Мигел Алмирон и автогол на Пиеро Хинкапи. Въпреки поражението Еквадор вече няма как да бъде изместен от четвъртото място в класирането, което дава директна виза за Катар.

Това се случи, благодарение на победата на Уругвай над Перу с 1:0 у дома. Джорджан Де Арашаета вкара единственото попадение в Монтевидео, за да класира двукратните световни шампиони на финалите и същевременно да донесе радост и на Еквадор.

По този начин Еквадор и Уругвай имат по 25 точки, четири повече от петия Перу при само един оставащ мач. Перуанците остават в битката за петото място, даващо прави на плейоф, като ще си го оспорват с Колумбия (20 точки) и Чили (19). Тази нощ колумбийците стигнаха до важен успех над Боливия с 3:0 пред собствена публика, докато водачът в класирането Бразилия разби Чили с 4:0 у дома.

По този начин вече са ясни 19 от 32-та участника на Мондиала в Катар. Освен домакините, сигурни за финалите са още Германия, Дания, Бразилия, Франция, Белгия, Хърватия, Испания, Сърбия, Англия, Швейцария, Нидерландия, Аржентина, Иран, Южна Корея, Япония, Саудитска Арабия, Еквадор и Уругвай.

Световното първенство в Катар ще се проведе в периода 21 ноември - 18 декември.