Така дълго оспорваното домакинство на Катар на Световното първенство 2022 г. може да бъде отнето на арабската страна. За това намекна вицепрезидентът на ФИФА Джим Бойс пред "Би Би Си". 

Думите му идват, малко след като английското издание "Сънди Таймс" разкри корупционна схема около избирането на страната за домакин на форума след осем години. Според данните, в нея са замесени функционери, които сега не са във ФИФА, но през декември 2010 г. са имали решаващ глас в борбата на Катар за финалите. 

Това са бившият член на ФИФА и бивш президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, както и колегата му, който доскоро беше лидер на КОНКАКАФ Джак Уорнър. И двамата вече имат доживотна забрана да се занимават с футбол заради корупция. 

"Всички данни и доказателства трябва да бъдат изпратени до Майкъл Гарсия, когото ФИФА е оторизирала да разплете този случай. След разследването той трябва да предаде доклада си до нас."

"Ако той има доказателства, че този избор е компрометиран с корупция, тогава ФИФА няма да се поколебае да подложи домакинството на Мондиал 2022 на нов вот. Всичко зависи от доклада на Гарсия", заяви Бойс. 

Освен корупционните схеми, недоволството срещу домакинството на Катар на Световното първенство е и заради факта, че лятото там е изключително горещо и форумът ще се наложи да се играе през зимата. Това ще затрудни множество от отборите, чийто звезди се подвизават по европейските терени.