Цели 11 футболисти от Висшата лига на Англия са получили разрешение да се състезават, въпреки че са дали положителни резултати в допинг тестове. Според Mirror, 16 проби са показали, че играчи са приемали амфетамини, морфин или други забранени субстанции.

Осем от тези тестове са били направени през изминалия сезон 2018/19, шест през 2017/18 и два през 2016/17.

Един от забранените препарати дори е кортикостероид, с който е хванат колоездачът Брадли Уингс преди да спечели Тур дьо Франс през 2012 година.

Футболистите са тествани от антидопинговата агенция на Обединеното кралство (UKAD), но им е било позволено да се състезават, след като от Футболната асоциация са приели медицинските причини за основателни.

Според докладите, футболистите са взимали тези субстанции с терапевтични цели. Затова не се е стигало до отнемане на права.

Бившият президент на Световната антидопингова агенция Дик Паунд обаче твърди, че спортните ръководители не бива да уронват престижа на спорта, като прикриват допинг измами.

Амфетамините могат да се използват като стимуланти, докато морфинът може да повиши работоспособността, защото увеличава прага на болката и издръжливостта на футболистите. Риталинът, който също е използван от замесените, подпомага концентрацията, но може също да подобри силата при професионалните спортисти.