За първи път в своята история Висшата лига ще подложи на тест системата за видеоарбитраж (ВАР) в рамките на няколко двубоя наведнъж. Това ще се случи в събота, когато 5 мача от 5-ия кръг на английското първенство стартират от 17 часа българско време.

До този момент на Острова ВАР беше тествана само в рамките на индивидуални срещи. От ФА настояват да видят как точно би функционирала системата, когато трябва да се оправя със спорните положения от няколко двубоя едновременно.

Както вече е известно, централата на ВАР е разположена в Стокли парк, близо до лондонското летище „Хийтроу”. Важно е да се отбележи, че в никакъв случай няма да има комуникация от нея към реферите на мачовете, които ще се разглеждат. Висшата лига иска да провери, макар и в реално време и на база случващи в момента ситуации, как би изглеждал организационния механизъм. Тестовата употреба на ВАР пък е ограничена до голове, отсъждания на дузпи, директни червени картони и случаи на объркана самоличност.

През април клубовете от Висшата лига гласуваха против въвеждането на системата за настоящия сезон 2018/2019. Както и в предишната кампания, нововъведението ще бъде използвано в турнирите за Купите (Купата на Лигата и ФА Къп), но само на елитни стадиони.

През миналия сезон ВАР бе използван в общо 19 мача, докато се очаква през настоящия бройката да се увеличи до около 60.

Още по темата:

Тестват ВАР и във Висшата лига

Скандал с ВАР в Германия, отстраниха рефер за неопределено време

Чеферин: ВАР в Шампионската лига? Не съм убеден