На 15 мача от Висшата лига през този сезон ще бъде изпробвана системата за видеоповторения - ВАР, съобщава Sky Sports.

Комисията, отговаряща за съдиите в професионалния футбол на Острова, желае да тества системата в някои срещи, преди официално да я представи през следващия сезон 2018/2019 г. Тук обаче става дума за реално използване, в което съдиите ще могат да се консултират с видеоасистентите, а чисто организационен механизъм, с който да се създаде структура за работа и да се провери как и по какъв начин би функционирала системата със съдействието на съответния брой физически лица, които да я управляват.

Към този момент връзка между централата и реферите на футболните терени няма да има. Очаква се първите тестове да са в кръга след международната пауза - 15 септември.

Централата на ВАР ще бъде в Стокли парк, близо до Хийтроу. Тестове ще се правят и по време на някои мачове от турнира "Карабао къп" (Купата на Лигата в Англия), както и във ФА Къп.

През този сезон ВАР бе въведен в испанската Ла Лига, след като през миналия бе тестван в Бундеслигата на Германия и Серия А в Италия. Водят се дискусии дали ВАР да бъде въведен и на Европейското първенство през 2020 година, както и в Шампионската лига.