Президентът на УЕФА Александър Чеферин отхвърли информациите, че системата за видеоарбитраж - ВАР, може да намери място в тазгодишното издание на Шампионската лига.

По-рано през месеца се чуха гласове, които обявиха, че системата ще бъде използвана в 1/4-финалите на най-комерсиалната клубна надпревара. "Не знам откъде идват тези информации, но ние не сме говорили за това. Не съм убеден за ВАР", сподели Чеферин.

"Все още има неща, които трябва да се доизяснят. Кой решава? Видео реферът или главният рефер? Феновете не разбират, нито пък журналистите. Какво виждат съдиите и какво не виждат, нещата не са съвсем ясни. Но е ясно, че един ден тази система ще стане много необходима. Казах на Роберто Розети (шеф на съдии в УЕФА - б.р.) - ще го направим, когато сме готови", добави още той.

Въпреки че, критиките към системата включват най-вече времето, в което играта се забавя, грешките при отсъждането на спорни ситуации намаляха. Това обаче не се отнася за финалния двубой на Мондиала - между Франция и Хърватия (4:2), когато главният съдия Нестор Питана отсъди крайно полемична дузпа в полза на "петлите" след игра с ръка на Иван Перишич.

През този сезон ВАР бе въведен в испанската Ла Лига, след като през миналия бе тестван в Бундеслигата на Германия и Серия А в Италия. Във Висшата лига обаче подобна технология все още не намира място. Водят се дискусии дали ВАР да бъде въведен и на Европейското първенство през 2020 година.

Още по темата:

ВАР в 1/4-финалите на Шампионската лига?

Гуардиола: ВАР в Англия? Това не е мой проблем

ВАР с решаваща роля при дебюта си в Испания