Отборът на Лийдс се класира за финалния плейоф за промоция във Висшата лига. Футболистите на мениджъра Даниел Фарке разбиха с 4:0 Норич Сити в полуфиналите и намериха място в решителния мач на „Уембли”, където ще срещнат победителя от двойката Саутхемптън – Уест Бромич Албиън.

Много силен мач за Лийдс на „Елънд Роуд” изигра българският национал Илия Груев, който започна срещата като титуляр и остана на терена до 83-ата минута, когато бе заменен от Лиъм Купър. Родната звезда се отличи с фамозен гол, с който поведе домакините към разгрома срещу Норич.

Груев се разписа с изстрел от пряк свободен удар в 7-ата минута, а останалите попадения бяха дело съответно на Жоел Пиру, Жоржиньо Рютер и Крисенсио Самървил.

Финалът за класиране във Висшата лига ще се играе на стадион „Уембли” на 26 май.

Gulliver/GettyImages
30 снимки

Първата реална голова възможност в мача се разкри пред тима на домакините в 4-ата минута. След много добра атака по левия фланг, развита между Жоржиньо и Самървил, нидерландецът бе изведен на стрелкова позиция в наказателното поле и стреля силно от малък ъгъл, но не успя да уцели ватата.

В следващите няколко минути футболистите на Лийдс се настаниха трайно в половината на своя противник. Натискът на домакините смути играчите на Норич, който видимо действаха с известна доза притеснение. В 6-ата минута тимът на Даниел Фарке стигна до пряк свободен удар отдясно по нападението си, като зад топката застанаха именно Груев и нидерландската звезда на домакините Самървил. Последният понечи да изпълни, но вместо това прескочи топката. Действията на Самървил залъгаха играчите, построили стената пред топката, а от това се възползва Груев.

Българският национал стреля много прецизно в опразнения от вратаря ъгъл, за да даде скъпоценна преднина на своя тим.

След ранния гол домакините започнаха да играят още с по-голямо настроение, а футболистите на Норич продължиха да действат доста наивно в отбрана. В 20-ата минута Вилфред Гнонто получи по десния фланг и напредна безпроблемно по-крилото, възползвайки се от високо изнесената отбрана на „канарчетата”. След като напредна доста сериозно, крилото на Лийдс центрира в наказателното поле, където абсолютно сам бе оставен Жоел Пиру. Той изпревари вратаря на гостите и с глава успя да прати топката покрай него за 2:0.

В ответната атака Норич създаде най-добрата си възможност от началото на срещата. Сърджант излезе очи в очи с Мелие, но опитът му за прехвърлящ удар не сполучи. Стражът на йоркшърци изби с една ръка в корнер.

Ситуацията за гостите от Норич стана изключително сериозна пет минути преди почивката, когато гостите допуснаха трето попадение във вратата си. Играчите на Лийдс отново се възползваха по най-добрия начин от колебливата игра на „канарчетата” в отбрана. Пиру получи топката около централната линия на терена отляво и моментално се понесе по фланга. След като стигна необезпокояван от никого до наказателното поле, той центрира в пеналта към Самървил, който обаче не успя да отиграе добре. Въпреки че бе паднал на земята, той все пак успя да продължи към Жоржиньо Рютер на другия фланг. Французинът стреля мощно по диагонала, за да прати топката в напречната греда и след това да влезе в мрежата за 3:0.

Още не бе изминала и една минута игра след почивката, когато домакините стигнаха до нова стопроцентова ситуация в мача. Самървил намери Жоел Пиру на точката на дузпата, нападателят стреля без подготовка, но прати топката право в тялото на вратаря на Норич.

Натискът на „йоркшърци” продължи и през второто полувреме, като след пропуска на Пиру, домакините стигнаха до още няколко много добри положения пред противниковата врата, в които бе замесен Крисенсио Самървил.

Именно Самървил реализира четвърто попадение за Лийдс във вратата на „канарчетата” и предреши полуфиналния плейоф за класиране във Висшата лига.

Това бе двадесето попадение за нидерландеца за йоркшърци от началото на сезона. Голът му дойде в 68-ата минута, а в моментите до края на двубоя, футболистите на Дейвид Вагнер тотално свалиха гарда и приеха съдбата си, че и през следващия сезон ще играят във второто ниво на английския футбол.

FT ЛИЙДС – НОРИЧ 4:0

1:0 Груев 7', 2:0 Пиру 20', 3:0 Жоржиньо Рютер 40', 4:0 Самървил 68'

Полуфинален плейоф за ВЛ, втори мач

Стадион: „Елънд Роуд”, Лийдс

Рефер: Джаред Джилет

Лийдс: 1 Мелие, 22 Грей, 3 Фирпо, 14 Родон, 4 Ампаду, 44 Груев, 8 Камара, 10 Самървил, 29 Гното, 24 Жоржиньо, 7 Пиру

Мениджър: Даниел Фарке

Норич: 28 Гън, 3 Стейси, 24 Дъфи, 6 Гибсън, 20 Янулис, 23 Маклийн, 26 Нунес, 27 Роу, 17 Сара, 10 Барнс, 9 Сърджант

Мениджър: Дейвид Вагнер