Отборът на Челси се класира за финала на турнира за Купата на лигата в Англия . Тимът на Томас Тухел постигна втора победа над Тотнъм в полуфиналите на надпреварата.

След успеха в първия мач с 2:0 на „Стамфорд бридж”, в реванша „сините” записаха нов успех, този път с минималното 1:0. Така с общ резултат 3:0 Челси намери място в решителния за трофея мач, в който ще има за съперник победителя от другата полуфинална двойка между тимовете на Ливърпул и Арсенал.

Единствения гол за успеха в срещата на стадион „Тотнъм Хотспър” реализира Антонио Рюдигер още през първото полувреме.

Домакините определено нямаха късмет в сряда вечер, като две отсъдени дузпи и един гол на Хари Кейн бяха отменени от VAR.

В заключителните минути мачът бе прекъснат за кратко, след като стана ясно, че привърженик на домакините зад една от двете врати, има нужда от лекарска помощ.  

Gulliver/GettyImages
67 снимки


Първата реална голова възможност в мача дойде в 7-ата минута, когато домакините стигнаха до пряк свободен удар от много удобна позиция пред наказателното поле. С изпълнението се нагърби звездата на „шпорите” Хари Кейн, който обаче стреля в стената. След последвалото разиграване домакините не успяха да организират добра атака и да застрашат вратата на своя противник.

Още в следващата атака Челси отговори с изстрел на Вернер, който обаче мина над вратата. Германският нападател се опита да прехвърли технично вратаря на домакините, но не успя да уцели рамката на вратата.

В 11-ата минута Рюдигер намери с дълъг пас Лукаку в предни позиции, който овладя много добре и въпреки опитите на бранител да го спре, успя да отправи изстрел към вратата на Тотнъм. Голини обаче действа хладнокръвно и парира удара.  

Резултатът в мача бе открит след 18 минути игра, когато играчите на Томас Тухел стигнаха до поредния си корнер пред вратата на „шпорите”. Топката бе центрирана в наказателното поле, където вратарят на домакините Голини се размина нея, и позволи на Рюдигер да играе с коженото кълбо. Бранителят на „сините” бе обърнат с гръб към вратата, но топката го удари в гърба и след като се отклони в напречната греда, вледя в мрежата за 1:0.  

В края на първото полувреме се стигна до дискусионна ситуация, при която реферът Андре Маринър отсъди дузпа в полза на Тотнъм, но след преглед на положението с VAR, наказателният удар бе отменен.

Антонио Рюдигер събори нахлуващия Хойберг в наказателното поле, като първоначално Маринър се заблуди, че нарушението е в пеналта и логично посочи бялата точка. Повторенията обаче показаха, че Рюдигер нарушава правилата на сантиметри преди наказателното поле. Реферът отмени решението си и отсъди пряк свободен удар, от който домакините не успяха да се възползват.

В 56-ата минута главният рефер допусна нова грешка, отсъждайки нова несъществуваща дузпа за Тотнъм. Хари Кейн изведе по отличен начин Лукас Моура в наказателното поле, който обаче бе изпреварен от Кепа Арисабалага. Вратарят на Челси видимо първи игра с топката и успя да я избие. Моура се строполи на земята, а реферът посочи 11-те метра. Този път Андре Маринър сам трябваше да прегледа ситуацията с VAR, за да отмени за втори път свое решение.

В 64-ата минута Тотнъм все пак успя да вкара попадение, но и този път VAR не бе в услуга на домакините. След грешка на Кепа Арисабалага, който не успя да изнесе добре топката, „шпорите” отнеха чрез Лукас Моура, който пък от своя страна изведе Хари Кейн в наказателното поле. Нападателят се озова очи в очи с Рюдигер, който се опитваше да пази опразнената от Арисабалага врата. Английският национал стреля технично и реализира, но при подаването към Кейн ясно се видя, че между него и голлинията бе единствено Рюдигер и реферът правилно отсъди засада.

Около пет минути преди края реферът Андре Маринър прекъсна двубоя, след като получи сигнал, че има проблем с фен на Тотнъм на трибуните. Двубоят бе спрян за няколко минути, за да могат медицинските лица да окажат помощ на пострадалия запалянко.

В крайна сметка играта бе подновена, но до нов гол така и не се стигна. 

FT • ТОТНЪМ – ЧЕЛСИ 0:1

0:1 Рюдигер 18'

Купа на лигата, полуфинал, мач реванш

Стадион: „Тотнъм Хотспър”, Лондон

Тотнъм: Голини, Танганга, Уинкс, Роял, Ло Селсо, Моура, Хойберг, Дохърти, Бен Дейвис, Санчес, Кейн

Мениджър: Антонио Конте

Челси: Арисабалага, Аспиликуета, Рюдигер, Хъдсън-Одой, Сар, Кристенсен, Маунт, Ковачич, Жоржиньо, Вернер, Лукаку

Мениджър: Томас Тухел