Новият сезон във Висшата лига започва с няколко нови правила.

От Футболната асоциация на Англия имат намерението да изкоренят лошото поведение край страничната линия на мениджърите. Мениджърите, които редовно проявяват лошо поведение, ще бъдат наказвани от съдиите и може да пропускат двубои. Всъщност при 4 предупреждения от рефера, мениджърът ще пропусне 1 двубой. Ако мениджърът събере осем предупреждения идва наказание от 2 двубоя, а при 12 предупреждения – 3 двубоя. При 16 предупреждения ФА може да накаже треньора за целия сезон.

Все още във Висшата лига няма наличие на ВАР за отсъждане на спорните моменти в двубоя. Но от този сезон треньорите ще имат на разположение повече технология за подготовка. На резервните скамейки ще има таблети, които ще могат да се използват за тактически анализ и за подготовка на резервите, които да се появят в игра.

През този сезон една от най-големите слабости на системата за наказания в Англия ще бъде премахната. Тоест когато един играч получи наказание, той ще го изтърпи само в турнира, в който го е получил. Това важи за жълтите картони. Тези, получени във ФА къп или Купата на Лигата няма да бъдат натрупвани към тези, които се получават във Висшата лига. Червените картони ще водят наказание за всички турнири. Този сезон при 5 картона до 19-тия кръг и 10 картона до 32-рия кръг ще има наказания от пропускане на двубой.

Клубовете от Висшата лига редовно се оплакват, че сезонът в Англия е много натоварен и клубовете са изморени за английските мачове. Така от ФА редовно се опитват да намалят натоварването на клубовете. Така в мачовете от Купата на лигата няма да има продължения, а при равенство, двубоят ще се реши след изпълнение на дузпи.