Изглежда новият шампион в английската Висшата лига ще бъде много добре познат отбор - Манчестър Сити! "Гражданите" надвиха Тотнъм Хотспър с резултат 2:0 за първи път на новия му стадион в Лондон в отложеното дерби от 34-ия кръг на английската Висша лига. И двете попадения за гостите отбеляза голмайсторът Ерлинг Халанд през втората част, когато откри в 51-ата, а в първата минута от добавеното време на двубоя сложи точка на спора от точно изпълнена дузпа.

Снимки: Gulliver/GettyImages
99 снимки

Мачът премина на изключително ниво, макар че "небесно-сините" не изиграха никак добър двубой и трябва да благодарят на резервния си вратар Щефан Ортега, който влезе като смяна през втората част, защото покри на три пъти сериозни грешки на защитата пред себе си. В последната от тях, още при резултат 1:0, германският страж направи ключоно спасяване срещу останалия сам срещу него Хюн-мин Сон. Нервите определено взеха връх разади заряда и огромния залог на срещата.

С този успех Ман Сити вече държи съдбата в собствените си ръце, след като излезе отново на първо място с 88 точки, с две пред своя преследвач Арсенал. Така, в последния кръг, в неделя, възпитаниците на Хосеп Гуардиола трябва да победят Уест Хем Юнайтед в последния мач на Дейвид Мойс начело на "чуковете", за да си осигурят четвъртата безпрецедентна титла във Висшата лига и общо щеста под ръководството на испанския си мениджър. В същото време, Арсенал приема Евертън, но дори и победа вече може да не се окаже достатъчна за това "артилеристите" да прекъснат 20-годишната си суша в шампионата. Колкото до Тотнъм, "шпорите" окончателно се сбогуваха с шансовете си за класиране в Шампинската лига, след като четвъртият Астън Вила остава на пет точки при само един мач до края.

Мениджърът на Тотнъм – Ангелос Постекоглу, бе предприел три промени, в сравнение с мача с Бърнли (2:1) през уикенда. Раду Драгушин, Родриго Бентанкур и Пиер-Емил Хойберг стартират от първата минута, докато Оливър Скип и Деян Кулушевски бяха на пейката, а Ив Бисума извън бе извън групата поради контузия. На вратата бе Гулиелмо Викарио, а пред него в защитата действаха Педро Поро, Кристиан Ромеро, Драгушин и  Мики ван де Вен, който беше поставен на позицията ляв краен бранител. Тройката в центъра бе оформена от Бентанкур, Хойберг и Папе Матар Сар, докато в нападение бяха поставени Бренан Джонсън, капитанът Хюн-мин Сон и Джеймс Мадисън.

Наставникът на Манчестър Сити – Хосеп Гуардиола, пък бе направил само една корекция от срещата с Фулъм (4:0). Тя бе свързвана със завръщането в стартовия състав на капитана Кайл Уокър отдясно на отбраната. Вратар бе Едерсон, а пред него – Йошко Гвардиол, Мануел Аканджи, Рубен Диаш и Уокър бяха в защита. Родри и Матео Ковачич бяха опорните халфове, а по крилата оперираха Фил Фодън и Бернардо Силва. Кевин Де Бройне пък бе разположен зад централния нападател Ерлинг Халанд.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

Тотнъм Хотспър Манчестър Сити

източник: Sofascore.com


Първият шанс за попадение бе на сметката на домакините от Тотнъм в шестата минута. Тогава Пиер-Емил Хойберг намери с чудесно диагонално подаване Бренан Джонсън на десния фланг, който напредна и след това комбинира с Родриго Бентанкур. Уругваецът влезе в наказателното поле и шутира силно фронтално срещу вратата, но Едерсон изби отлично с една ръка над гредата в ъглов удар.

Манчестър Сити имаше на свой ред чудесен шанс да открие резултата в 16-ата минута. Рад Драгушин сбърка с подаването си към Джеймс Мадисън, след което се стигна до няколко рикошета, а топката се насочи към наказателното поле на „шпорите“. Там първоначално изглеждаше, че Хойберг ще изчисти без проблеми, но не успя да уцели кълбото, от което се възползва Фил Фодън, който изчакваше имено грешка на датчанина. Крилото на гостите веднага стреля от въздуха с левия крак, но вратарят Гулиелмо Викарио излезе бързо, скъси ъгъла и блокира удара на Фодън.

В следващите минути опасните ситуации липсваха, като "шпорите" държаха контрола над топката и опитваха повече атаки по фланговете, но стигнаха само до два блокирани удара на Джонсън и до нови два корнера.

"Гражданите", обаче, бяха тези, които имаха нова отлична възможност за попадение в 38-ата минута. Бернардо Силва задържа добре отдясно в наказателното поле и върна за капитана Кайл Уокър, който центрира към далечната греда, където другият краен защитник Йошко Гвардиол бе изпуснат и опита мощен удар с левия крак от въздуха, но топката премина малко над напречната греда на Викарио.

В последната минута от редовното време на първата част гостите отново бяха пред вратата на домакините. Фодън беше изведен от Де Бройне отляво в наказателното поле, който центрира към втора греда. Там Ерлинг Халанд засече от въздуха с левия крак, но бе блокиран от Мики ван де Вен. Топката попадна на пътя на Силва, който също шутира, но Драгушин изчисти с глава на метър пред голлинията в корнер. В крайна сметка, обаче, беше отсъдена засада на Фодън.

Така двата отбора се оттеглиха на почивка след равностойно първо полувреме и с по един точен удар на своята сметка.

По-малко от две минути след старта на втората част Ман Сити беше близо до откриването на резултата. Тотнъм продължи да настоява да изнася топката с подавания в и пред наказателното си поле, но този път Хойберг сбърка заради пресата на „гражданите“, като Мануел Аканджи отне и опита веднага да намери свой съотборник в наказателното си поле. Там Бернардо не успя да овладее, но кълбото стигна до Кевин Де Бройне, който нанесе много силен удар с десния крак, но Викарио спаси.

Домакините отговориха в 49-ата минута, когато Папе Матар Сар комбинира с Джонсън по десния фланг, а той центрира ниско в наказателното поле на първа греда, където капитанът Хюн-мин Сон се измъкна и опита да засече топката, но Едерсон успя да го парира. 

Манчестър Сити, обаче, намери начин да пробие и откри резултата в 51-ата минута. Фил Фодън напредна по левия фланг и опита центриране, което беше неточно. Топката все пак попадна в Силва на другия фланг, след което изведе Де Бройне в наказателното поле. Белгиецът пък пусна успореден на голлинията пас и предостави топката не тепсия за Халанд, който се вклини между Кристиан Ромеро и Педро Поро, за да отбележи от метър във вратата за 1:0. Това бе първи гол за "гражданите" на "Тотнъм Хотспър Стейдиъм".

Веднага след попадението Андже Постекоглу направи промяна и пусна в игра Деян Кулушевски на мястото на Родриго Бентанкур.

В следващите минути последваха две сериозни нарушения на играчи на Тотнъм, които се разминаха само с жълти картони. В първия случай Сар настъпи болезнено Де Бройне по ахилеса и белгиецът остана около две минути на тревата, но продължи участието си в срещата. В 62-ата минута пък Ромеро и Едерсон се сблъсъкаха тежко в битка за топката, като защитникът на домакините буквално нокаутира бразилския страж, който остана на тревата около пет минути и остана в игра. В крайна сметка, обаче, Гуардиола реши да не рискува със здравето му и го замени с Щефан Ортега. Бразилецът видимо бе недоволен от смяната си и изля гвена си на резервната скамейка. Де Бройне също беше изваден и бе заменен от Жереми Доку.

Тотнъм имаше хубав шанс да изравни резултата в 71-ата минута, когато Джонсън комбинира с Деян Кулушевски отдясно в наказателното поле, шведът се измъкна добре и опита удар от малък ъгъл, но влезлият от пейката Щефан Ортега го парира и спаси.

Десет минути преди края на редовното време на двубоя се стигна до подобна на предишната ситуация, когато Кулушевски се надбягваше с Уокър отдясно в наказателното поле, след което шведът успя да спечели топката и отново да стреля от малък ъгъл, но за втори път Ортега се намеси и спаси.

В 86-ата минута Тотнъм изпусна най-добрия шанс да изравни резултата. Тогава Аканджи сбърка под натиска на Джонсън и Сон отне топката, като остана сам срещу Ортега и вместо да хвърли трибуните в екстаз, кореецът стреля право във вратаря, който спаси с десния си крак и запази преднината на своя тим.

Ман Сити, обаче, подпечата успеха си буквално в самия край на двубоя, след като в 90-ата минута Фодън намери Жереми Доку с диагонален пас на левия фланг, влезе в наказателното поле, финтира Поро, който пък го препъна и белгиецът падна на тревата. Съдията Крис Кавана не се поколеба и посочи бялата точка – дузпа за гостите. С изпълнението се зае Халанд, който с левия крак прати топката в горния десен ъгъл на вратата на Викарио, който пък се хвърли в другата посока – 0:2. Това бе 27-и гол за норвежеца в първенството, а спокойно вече Манчестър Сити държеше титлата в свои ръце, като се нуждае от победа в последния кръг в неделя, за да си подпечата четвъртата поредна корона във Висшата лига, без значение какво ще направи Арсенал.

До края на срещата Доку можеше да вкара и трето попадение за Сити, но Викарио спаси. Така Ман Сити вече вижда финалната права и е на 90 минути от нова титла в Англия.


FT  | ТОТНЪМ ХОТСПЪР – МАНЧЕСТЪР СИТИ  0:2

0:1 Ерлинг Халанд 51'

0:2 Ерлинг Халанд (дузпа) 90+1'

Висша лига, 34-и кръг

Главен съдия: Крис Кавана, Англия

Стадион: „Тотнъм Хотспър Стейдиъм“, Лондон, Англия


Стартови състави на двата отбора:

ТОТНЪМ ХОТСПЪР (4-3-3): 13. Гулиелмо Викарио – 23. Педро Поро, 17. Кристиан Ромеро ж.к., 6. Раду Драгушин, 37. Мики ван де Вен – 30. Родриго Бентанкур ж.к., 5. Пиер-Емил Хойберг, 29. Папе Матар Сар ж.к. – 22. Бренан Джонсън, 7. Хюн-мин Сон (к), 10. Джеймс Мадисън

Резерви: 40. Брандън Остин (вр), 12. Емерсон Роял, 4. Оливър Скип, 21. Деян Кулушевски, 11. Браян Хил, 73. Тайрийс Хол, 18. Джовани Ло Селсо, 44.  Дейн Скарлет, 59. Мики Мур

Мениджър: Ангелос Постекоглу

МАНЧЕСТЪР СИТИ (4-2-3-1): 31. Едерсон – 24. Йошко Гвардиол, 3. Рубен Диаш, 25. Мануел Аканджи, 2. Кайл Уокър (к) – 16. Родри, 8. Матео Ковачич ж.к. – 47. Фил Фодън ж.к., 17. Кевин Де Бройне, 20. Бернардо Силва – 9. Ерлинг Халанд ⚽⚽

Резерви: 18. Щефан Ортега (вр), 5. Джон Стоунс, 6. Нейтън Аке, 27. Матеус Нунеш, 82. Рико Люис, 52. Оскар Боб, 10. Джак Грийлиш, 11. Жереми Доку, 19. Хулиан Алварес

Мениджър: Хосеп Гуардиола