Ливърпул се възкачи на първото място във временното класиране на Висшата лига. Това се случи, след като в петия кръг „червените“ победиха с категоричното 3:0 гостуващия Борнемут.

И трите гола за мърсисайдци паднаха през първото полувреме, след като на два пъти Луис Диас и Дарвин Нунес порази вратата на Кепа Арисабалага.

Официален дебют във Висшата лига направи Федерико Киеза, който се включи в игра в 70-ата минута. Малко след това дори италианецът нацели гредата на „черешките“. Те, от своя страна, също се разписаха рано-рано в срещата чрез Антоан Семеньо, ала голът му беше отменен поради засада.

Като цяло, Борнемут стоеше добре на терена, но в крайна сметка разликата в класите между двата тима ясно си пролича и трите точки останаха край река Мърси.

Иначе, Ливърпул е на първото място с 12 точки и голова разлика от 10:1. Толкова има и Манчестър Сити, но „гражданите“ са с по-лоша голова разлика, а и им предстои дерби с Арсенал в неделния следобед.

--

В четвъртата минута гостите от южния бряг смълчаха "Анфийлд". Джъстин Клуиверт опита удар, но вместо това направи пас към Антоан Семеньо, който вкара отблизо и първоначално реферите зачетоха попадението. След преразглеждане обаче се видя, че тъмнокожият нападател на "черешките" беше в засада и голът беше отменен.

Две след това Гравенберх даде пас вляво към Салах, който центрира за Анди Робъртсън. Шотландецът отправи удар от движение, но не намери очертанията на съперниковата врата. В осмата домакините организираха отлично бързо нападение, а Луис Диас нанесе много силен удар, но Кепа Арисабалага изби над напречната греда.

БГНЕС
27 снимки

След 13 Мак Алистър даде визионерски пас по вертикала за Мохамед Салах. Хуйсен опита да блокира Салах и донякъде успя. Все пак египтянинът нанесе удар, който беше отразен от Кепа. След четвърт час игра Дарвин Нунес получи пас от Мохамед Салах и овладя с гръб към вратата на Борнемут. Уругваецът се завъртя и стреля с левия крак, но не притесни Кепа.

Малко след това Борнемут беше близо да открие резултата официално, след като Еванилсон даде отличен пас към Семеньо, който шутира преди шпагата на Робъртсън, а ирландецът Келехър направи сериозно спасяване. В 22-ата Луис Диас елиминира трима съперникови футболисти и стреля от малък ъгъл, но Кепа Арисабалага отрази.

Ливърпул поведе в резултата в 27-ата минута след груба грешка на "черешките". Ибрахима Конате получи топката вдясно от Келехър и даде дълъг пас в ничия зона. Кепа Арисабалага тръгна да парира топката, но се забави, а Луис Диас овладя и след едно докосване отправи удар към вратата на гостите - 1:0.

След само минута Диас вкара втори гол в срещата и донесе пълния контрол в срещата за Ливърпул. "Червените" проведоха многоходова акция през средата и топката беше разпределена вляво към Диас, чийто удар с глава не беше отразен от Кепа - 2:0.

В 30-ата минута Джъстин Клуиверт отправи удар с десния крак, но Келехър спаси. Осем преди края Ливърпул наниза трети гол в срещата. Мохамед Салах видя вдясно Дарвин Нунес. Нападателят овладя и напредна, след което отправи красив изстрел с левия крак, който не остави никакви шансове на Кепа - 3:0.

Малко след това Гравенберх пусна към Салах, който пак стреля, но отново не смути вратаря на "черешките". Десетина след подновяването Раян Гравенберх опита силен удар към вратата на Кепа, ала испанецът спаси. В 59-ата минута Мохамед Салах някак овладя в полето на Борнемут и финтира Кепа, след което нямаше как да стреля. Все пак №11 на Ливърпул продължи контрола на топката и отправи шут с десния крак, но пред голлинията Керкез не позволи четвърти гол за "червените".

В 70-ата минута Арне Слот даде дебютни минути за Федерико Киеза и във Висшата лига, а три след това италианецът отправи удар от движение след пас от друг влязъл като резерва - Коди Гакпо, но Кепа улови. Малко след това пък Киеза нацели гредите на Борнемут, но дори да бе вкарал, голът щеше да бъде отменен поради засада на Гакпо по-рано в нападението.

Девет преди края Луис Синистера се пусна със спринт вляво и офанзивният футболист на Борнемут отправи изключително силен удар, ала Куивийн Келехър реагира блестящо. След корнера "черешките" можеха да вкарат, ала топката се отби в гредата на мърсисайдци. Пет преди края домакините излязоха от пресата на съперника и разиграха отлично. Накрая Коди Гакпо даде успореден пас към Къртис Джоунс, чийто удар беше блокиран от бранител на Борнемут.

Трент Александър-Арнолд центрира от свободен удар малко преди края, а ударът на Мак Алистър с глава беше отразен от Кепа.

FT / ЛИВЪРПУЛ – БОРНЕМУТ 3:0

1:0 Диас 27'. 2:0 Диас 28', 3:0 Нунес 38'

Стадион: „Анфийлд“ (Англия)

Рефер: Tони Харингтън

Ливърпул: Келехър – Александър-Арнолд, Ван Дайк, Конате, Робъртсън – Гравенберх, Собослай, Мак Алистър – Диас, Салах, Нунес

Мениджър: Арне Слот

Борнемут: Кепа – Керкез, Забарни, Хуйсен, Араухо, Куук, Кристи, Таверниер, Клуиверт, Семеньо, Еванилсон

Мениджър: Андони Ираола