Треньорът Роб Маккракен опроверга твърденията, че е изложил на риск здравето на Антъни Джошуа, позволявайки му да се бие след два нокдауна в мача за световната титла в тежка категория срещу Анди Руис-младши през юни.

В интервю за BBC Маккракен отговори на критиките и призна, че знае, че Джошуа бил обречен и просто се опитвал да го преведе през още няколко рунда“.

Водещата благотворителна организация за мозъчни травми Headway определи коментарите на треньора като „шокиращо признание“ и го обвини, че е дал приоритет на победата пред „защитата на боксьора от потенциално фатална контузия“.

Макракен, който в момента е с английските национали по бокс на Световното първенство в Челябинск, подчерта, че здравето на боксьорите е от първостепенно значение за него. В изявлението си треньорът заяви, че много пъти в кариерата му се е случвало боксьорите му да трябва да се връщат в срещата след труден рунд и да печелят двубоя.

„Освен това съм вадил боксьори от боевете, след като съм осъзнавал, че не могат да продължат.”  

„Не съм лекар, но може да се каже, че „сътресение” не е правилният термин, който може да се използва. Здравето на всички боксьори, с които работя, е от първостепенно значение за мен и винаги съм използвал преценката и опита си, за да взема правилното решение", заяви треньорът.

В една от най-големите изненади в бокса Джошуа падна четири пъти и бе победен в седмия рунд, след което промоутърът му Еди Хърн призна, че британецът определено е бил леко разтърсен.

Заместник-изпълнителният директор на Headway Лука Григс заяви, че това е шокиращо признание и вероятно не е частен случай.

„Треньорите имат задължението да се грижат за своите боксьори, а стана ясно, че единственият приоритет на треньора на Антъни Джошуа е спечелването на този двубой, а не предпазването на боеца от потенциално фатална контузия”, каза Григс.

„Човек се чуди колко смъртни случаи на ринга през годините са резултат от този стремеж към печалба на всяка цена.“

Маккракен посочи липсата на официален медицински документ, удостоверяващ за сътресение в професионалния бокс, и настоя, че е необходимо треньорът сам да разбере дали боецът е в затруднение.

От своя страна Григс призна, че създаването на всякакъв вид официални документи би било „почти невъзможно“, предвид естеството на спорта.

„Във всеки друг голям спорт, протоколите за сътресение гласят, че след като има съмнение за сътресение, играчът трябва да бъде отстранен и да не му бъде разрешено да се върне.”

„Всеки удар в главата, нанесен от силен и технически надарен боксьор, има потенциал да предизвика сътресение”, каза Григс.

„В такъв бърз спорт, при който ударите в главата са постоянни и няма време да си поемеш дъх и да оцениш причинената повреда, е трудно да се разбере как може да се спазва някакво „правило за сътресение“, завърши Григс.