Най-добрата българска сабльорка Йоана Илиева спечели надпреварата при девойките в международния турнир „Аспарухов меч“, който се проведе в Пловдив. Фехтовачката ни извоюва златния медал в конкуренцията на 28 състезателки от Узбекистан, Румъния и България. Това беше първо международно състезание за Йоана след европейската й титла при девойките в края на февруари миналата година. На второ място в Пловдив се класира Шакноза Тогаймуродова от Узбекистан, а бронзовите медали разделиха Теодора Вутова от ЦСКА и Зайнаб Дайбекова от Узбекистан.

„Радостни сме, че се върнахме отново в международните надпревари, при това със златен медал. Йоана влезе добре в състезанието, играеше все по-уверено и завърши отлично. Турнирът беше силен и титлата е ценна и заради това. Добре се представи и Емма Нейкова, която загуби от Илиева за влизане в четворката. Теодора Вутова от ЦСКА също показа много добра форма, завършвайки трета в класирането“,, каза националният треньор на сабя Ивайло Воденов.

При младежите Христо Ефимов от клуб Свечников спечели сребърен медал, а титлата извоюва узбекистанецът Шерзод Мамутов. Третото място разделиха Рарес Айлинча от Румъния и Пазилбек Гениебаев от Узбекистан. Носителят на Европейската купа на сабя при кадетите за 2019 г. Тодор Стойчев също се представи добре и се класира осми, а Стефан Рохас от Русе завърши на пето място. За нашите сабльори това бяха първи международни мачове от близо година.


Класиране

Девойки, индивидуално

1 Йоана Илиева (Свечников, България)

2 Шакноза Тогаймуродова (Узбекистан)

3 Зайнаб Дайбекова (Узбекистан)

3 Теодора Вутова (ЦСКА, България)

5 Гулстан Пердебаева (Узбекистан)

6 Калина Атанасова (Свечников, България)

7 Емма Нейкова (Свечников, България)

8 Сейвинч Исмойлова (Узбекистан)


Младежи, индивидуално

1 Шерзод Мамутов (Узбекистан)

2 Христо Ефимов (Свечников, България)

3 Рарес Айлинча (Румъния)

3 Пазилбек Гениебаев (Узбекистан)

5 Стефан Рохас (Русе, България)

6 Азизбек Даулетназаров (Узбекистан)

7 Козмин Стан (Румъния)

8 Тодор Стойчев (Свечников, България)