Президентът на Световната боксова организация (WBO) Пако Валкарсел избухна в посока на Световния боксов съвет (WBC).

Във вторник Световният боксов съвет пусна подробности за два пояса, заложени за предстоящите двубои с участието на Тайсън Фюри и Хайме Мунгуя на 14 септември.

По традиция, президентът на WBC Маурицио Сюлейман раздава каишки на боксьорите, които се състезават около двете мексикански дати в календара. По-рано тази година Канело Алварес взе къщичка за победата си над Даниел Джейкъбс.

Тази есен бе създаден „Поясът на маите“ и поради провеждането на няколко битки на високо ниво, WBC реши да раздаде две титли на 14 септември. Едната - на победителя от двубоя Тайсън Фюри – Ото Валин, който ще се проведе в Лас Вегас, а другата – на победителя от двубоя Хайме Мунгуя - Патрик Алотей, който се провежда същата вечер в Калифорния.

Президентът на WBO Валкарсел е възмутен, тъй като Мунгуя е световен шампион на неговата организация. Чрез пост в социалните мрежи той даде да се разбере, че иска WBC да спре да се занимава със събития, които нямат нищо общо с тяхната организация. Валкарсел отдавна твърди, че Маурисио Сюлейман и WBC създават колани, за да участват в ключови двубои, които не включват тяхната организация.

„Какво, по дяволите, правят тези хора? Раздават мед, сребро, Маи, перли, инкрустиран алуминий, Ацтеки, всякакви колани в мачове, организирани от други организации. Раздават ги на на претенденти, които не се интересуват от тези идиотски колани. Това вече трябва да спре, достатъчно“ , написа Валкарсел.

На 14 септември Мунгуя ще защитава титлата си на WBO, а мачът на Фюри е просто подготовка за Дионтей Уайлдър.