ЦСКА не успя да завърши празненствата по 70-годишнината на клуба по начина, по който му се искаше. При повторния си дебют като треньор на „червените” Христо Янев ги изведе до 0:0 срещу Лудогорец в 33-ия кръг на Първа лига. Мачът не изобилстваше от положения, а и вече коронованият шампион излезе с титулярен състав, в който не фигурираха някои от най-важните играчи като Марселиньо, Клаудиу Кешеру, Вандерсон и контузения Абел Анисе. От споменатите първите двама записаха 15-ина минути към края на срещата.

Играч на мача: Кирил Десподов

За нулевото реми със сигурност трябва да съжаляват повече „червените”, които удариха греда двадесет минути преди края на срещата чрез Кирил Десподов. Като цяло липсата на интрига в първенството, а може би и хубавият повод за домакините, повлияха върху общото настроение на терена и този път на терена властваше джентълменския тон. 

Десподов: Разочарован съм, че не зарадвах феноменалните фенове

Димитър Димитров: Оставам в Лудогорец!

Христо Янев: ЦСКА има добри играчи, от години не е имало такива

Светослав Дяков: Честитя празника на всички истински фенове на ЦСКА

Главният скаут на ЦСКА: Инвестираме всичко, за да станем шампиони

Ремито означаваше, че серията без победа на "червените" продължава. Това бе 4-и пореден двубой от първенството, в който те не успяват да вземат пълния комплект точки.

Както можеше да се очаква, столичани започнаха по-напористо и имаха предимство във владеенето на топката в откриващите минути. Центриранията към наказателното поле на Лудогорец обаче не носеха необходимата опасност, докато шампионите отговориха с нелош изстрел на Густаво Кампаняро от 25-26 метра, който мина не толкова далеч над целта.

Ходът на Лудогорец да играе с 3-5-2 въоръжи с много повече свобода халф-бековете Сисиньо и Натанаел. В 10-ата тъкмо първият от двамата напредна на скорост отдясно и центрира остро към вратарското поле. Там вратарят Витаутас Черниаускас протегна решително ръка и отклони топката, иначе зад гърба му дебнеше Якуб Швиерчок.

В 14-ата минута ЦСКА осъществи страхотна атака отдясно. Малинов комбинира с Манолев по дясното крило и продължи да тича напред. Националът с елегантен висок пас прехвърли Натанаел и така Малинов се оказа сам в наказателното поле. Халфът много добре реши да пусне пас към зоната пред вратарското поле, където двама играчи на разградчани се разминаха. За техен късмет никой в „червено” не бе дори близо до топката, така че опасността отмина.

Десет минути по-късно Лудогорец изплете позната комбинация, която доведе до първото им реално голово положение. Кампаняро подхвана контраатаката с пас по земя напред за Мисиджан, на чийто гръб се беше лепнал Чорбаджийски. Холандецът правилно реши да не овладява, а с обръщане отклони топката зад гърба си. Така Лукас Саша пое и се устреми през широкия коридор в центъра на отбраната. Халфът обаче бързо бе застигнат и затова реши да стреля от дистанция, без да създаде особени главоболия за вратаря Черниаускас.

Последва солиден период от 20-ина минути, в които нищо интересно не се случваше. Чак към края на полувремето двата отбора си размениха по едно положение. В 42-ата Тиаго Родригес завъртя топката много успешно от пряк свободен удар и намери Хеан Бланко съвсем сам на 7-8 метра от вратата. Колумбиецът обаче отправи адски анемичен изстрел с глава, довел до протоколно спасяване за вратаря.

Секунди по-късно Якуб Швиерчок беше далеч по-остър в другото наказателно поле. Новият нападател на Лудогорец бързо се ориентира, че противниковите бранители са твърде далеч от него, затова се обърна към вратата и стреля остро с десния крак. Черниаускас трябваше бързо да падне на тревата и да отрази с ръка шута към близкия си ъгъл.

Още при самото начало на второто полувреме Десподов изскочи на обещаваща позиция. Малинов намери начин да прекара паса си през краката на Лукас Саша и това остави съотборника му с пространство за изстрел. Десподов се възползва и шутира от границата на наказателното поле, без обаче да затрудни особено Хорхе Броун.

Тук някъде дойде и редът на мощното пиротехническо шоу в сектор „Г”, след което тежък дим се разстла по терена. Срещата беше прекъсната за около 5-6 минути, а след подновяването ЦСКА стигна до още един опасен пробив отляво. Той стана факт след двойно подаване между Тиаго и Десподов, при което българинът вече се зае да нахлува в пеналта. Той опита успореден пас за непокрития вдясно от себе си Манолев и само самоотвержения шпагат на Пластун му попречи да успее.

Лудогорец атакуваше доста по-рядко след паузата, а един от епизодичните му шансове бе пряк свободен удар на около 23 метра леко по диагонал спрямо вратата. Мисиджан опита директен и изненадващ обстрел към вратарския ъгъл, а топката прелетя на поне метър встрани.

Най-чистата възможност за ЦСКА дойде в 71-ата минута. Станислав Манолев използва опита си, за да се шмугне между двама съперници отдясно и да продължи набега си вече в наказателното поле. Той вдигна глава и видя, че Десподов чака при точката на дузпата, след което му даде идеален пас. Нападателят на „червените” стреля моментално и улучи основата на дясната греда.

Чак за финалния четвърт час на срещата наставникът на гостите Димитър Димитров-Херо вкара в игра тежката артилерия в лицето на Марселиньо и Клаудиу Кешеру. Това обаче се случи твърде късно и то в период, в който играта тотално се накъса. Дори 5-минутното продължение, което можеше да се очаква предвид светлинното шоу и дима, не вдъхнови който и да е от отборите да търси нещо повече от ремито.

В класирането Лудогорец увеличи актива си на първото място и вече има 85 пункта. ЦСКА е втори със 72, а третият Левски е далеч назад с 60 на сметката си. В следващия кръг ЦСКА гостува срещу Верея, докато Лудогорец приема Левски у дома, а след мача ще бъде официално награден с титлата и златните медали.

ЦСКА – ЛУДОГОРЕЦ 0:0

ЦСКА (4-2-3-1): Витаутас Черниаускас – Стойчо Атанасов (90+3' - Александър Георгиев), Божидар Чорбаджийски /к/, Николай Бодуров, Жеферсон – Рубен Пинто, Кристиян Малинов – Станислав Манолев, Тиаго Родригес, Кирил Десподов – Хеан Бланко (70' - Раул Лое)

Старши треньор: Христо Янев

Лудогорец (3-4-1-2): Хорхе Броун – Рафаел Форстър, Игор Пластун, Козмин Мооци – Сининьо, Светослав Дяков /к/ (76' - Марселиньо), Лукас Саша, Натанаел – Густаво Кампаняро – Върджил Мисиджан, Якуб Швиерчок (76' - Клаудиу Кешеру)

Старши треньор: Димитър Димитров-Херо

Стадион: „Васил Левски” (София)

Главен съдия: Никола Попов