Селекционерът на България Ясен Петров даде пресконференция преди световната квалификация в неделя срещу Литва. Според родния наставник тимът трябва да забрави спечелената точка срещу Италия и да се фокусира върху мача с балтийците като една победа срещу тях ще бъде следващата стъпка в изграждането на този отбор.

Пловдивчанинът сподели още, че се вкарват много млади момчета в състава и трябва време и подкрепа към тях.

„За радост всички са здрави. Те физически и емоционално са много изпразнени. Предстои ни сериозен двубой, в който нашето желание е да победим. Аз съм изключително щастлив от това, че в момента имаме добър колектив с една отлична атмосфера. Трябва да почнем да градим един отбор, който да радва хората в България. Трябва да забравим вече за мача срещу Италия. Най-важният мач е предстоящият срещу Литва. Трябва да започнем да побеждаваме. Наясно, че няма да е лесно“, започна Петров.

„Ще направим някои промени. През три дни да играеш е изтощително. Надявам се, че хората, които ще влязат да се представят достойно. Искам да похваля всички играчи, които в мача срещу Италия влязоха на смяна. Няма да ни е лесно срещу Литва, ние сме наясно. Надявам се, че ще бъдем подкрепени, защото този млад отбор със сплав от опитни хора има нужда от подкрепа“, добави той.

Антон Узунов
13 снимки

„Надявам се да има една позитивна атмосфера. Ние не сме играли в нито един мач пред публика. Надявам се в мача срещу Литва да има публика и да ни подкрепят. Познавам манталитета на българите. Изпадаме в крайности. След мача казах на момчетата, че трябва да забравим двубоя срещу Италия. Тази емоция няма да я забравя, но се опитвам да забравя този мач, защото следващият е най-важен. Искам да стигнем до победа, защото това ще вдъхне много голямо самочувствие на отбора. За младите момчета ще бъде друго преживяване“, продължи Петров.

„Градим съвсем нов отбор. Това ни е трети лагер. Вкарваме много нови и млади момчета. Трябва ни време и подкрепа.“

„Подценяваме нещата, а надценяваме себе си. В последно време нямаме големи успехи във футбола на национално ниво. Точката в Северна Ирландия ни даде малко тонус да си повярваме. Играхме три контролни срещи срещу много сериозни съперници, които ни дадоха надежда, че вървим в правилната посока. Литва – никакво подценяване, въпреки че са загубили от Северна Ирландия. Имаме информация за мача на Литва срещу Северна Ирландия. Имат нов треньор. Трябва да сме подготвени за това, което ще ни се случи утре. Трябва да дадем всичко от себе си и да се раздадем.“

„Трябва да сме много агресивни, да дадем битка и в същото време да намерим слабите места на отбора на Литва. Аз се опитвам да предавам увереността и самочувствието на нашите футболисти. Имам отлична комуникация с тях. Дни преди мача се чух с Наско и му казах, че започва като титуляр и ще вкара гол. Радвам се, че се случи. Опитваме се да изчистим главите на футболистите и не трябва да има никакво напрежение, а желание.“

Yulian Todorov / LAP.bg
19 снимки

„Нямаме победа през последните две години, но за нас това е трети лагер. Ние играхме срещу изключително тежки съперници. Вече трети лагер мисля, че почнахме да се опознаваме и да си влизаме в главите. Опознаваме се все по-добре. Нашето желание като екип е да изградим един отбор, който да има бъдеще. Този отбор има нужда да бъде подкрепен. Това е нашият отбор.“

„Аз не съм на 100% доволен от играта ни срещу Италия. До гола на Киеза бяхме малко плахи и не бяхме достатъчно агресивни, но утре е коренно различен мач. Трябва да се опитаме малко повече да контролираме топката, но моята философия е, че трябва да бъдем повече ефективни".

„Най-важното от нас в утрешния мач е агресията. Трябва да бъдем агресивни и да покажем, че искаме да победим. Ние трябва да играем освободено и без страх. Трябва да играем футбол и да сме максимално ефективни. Това е основата на един нов отбор с много дебютантни, с момчета, които се опознават и чувстват връзките помежду си. За мен е много важен крайният резултат срещу Литва и той трябва да е в наша полза. Да постигнем победа, която да ни върне вярата в този колектив. Победата ще бъде следващата стъпка в изграждането на този отбор“, завърши Ясен Петров.