Жребият за световните квалификации в зона Европа за Мондиал 2022 в Катар ще се тегли на 7-и декември в Цюрих и ще премине в онлайн-режим, съобщи УЕФА. Отборите ще бъдат разделени в пет урни от по 10, а последната шеста ще бъде с пет отбора.

Отборите ще бъдат разпределени в урните според местата им в класацията на ФИФА от 26-и ноември. Преди това ще се изиграят решителните баражи за Европейското първенство и последните два кръга от турнира Лига на Нациите.

Ако се вземе ранглистата към момента, то България би трябвало да бъде в четвърта урна. Нашите имат 1354 точки и за да се придвижат в трета, трябва да компенсират изоставането от Финландия, която има 1402 точки. Най-вероятно обаче разликата ще се окаже непосилна и нашите едва ли ще се придвижат достатъчно напред. В момента те заемат 35-о място в ранглистата на УЕФА.

Така за Световното първенство в Катар от Европа ще се класират директно само победителите в 10-те групи. 10-те втори и двата най-силни отбора от Лигата на нациите, които не са на първо или второ място в групата си, ще играят плейофи за още 6 места. Световното в Катар е от 21 ноември до 18 декември 2022-а година и е първото зимно първенство в историята на футбола.