Стилиян Петров проговори на български пред българските репортери! Това беше спортното събитие на вчерашния ден. След четири години мълчание, капитанът на България и Астън Вила прекъсна своя тих, но железен бойкот.

Стенли го направи, когато никой не го очакваше и подозираше. Изявата му дойде като пълна сензация, разбира се, приятна за фенове и журналисти. Отново чухме интелигентни приказки, думи на място и доста истини. Какво го накара да проговори? Стилиян Петров сподели, макар и повече от лаконично.

Станимир Стоилов и Лотар Матеус имаха желание халфът да приказва с медиите от България, но не успяха да го навият. Това се отдаде на далеч по-скромно име в бранша – Мишо Мадански.

Доцентът от НСА очевидно работи добре на тихия фронт, който не бива да се пренебрегва. Мадански пое състав, който изглеждаше като разпасана команда, или глутница от олигофрени, както отбеляза самият той. Тази визия ни представяше Лотар Матеус, който оплю играчите си по азбучен ред. „Бирените” скандали започнаха да добиват комичен характер. Играта на отбора в последните срещи беше чисто и просто – катастрофа.

Подходът на Мадански изглежда ще е различен. Новият и временен селекционер реши да върне задрасканите с най-дебелия маркер от Матеус. Сега в отбора има, поне на книга, много повече потенциал. Носят го Божинов, Манолев, Домовчийски и Митко Рангелов. Ходът със Стилиян Петров обаче е истинският хит в свършеното от Мишо Мадански до този момент. Нещо повече, асът на Астън Вила дори между редовете удари здраво рамо на преподавателя от НСА, който през годините работеше повече с подрастващите.

„Добре е, че за треньор беше назначен Михаил Мадански, който досега водеше младежкия национален отбор и познава най-добре момчетата, които влизат в представителния тим. Когато аз влизах в мъжкия тим, тогава треньор бе Стойчо Младенов, който преди това ни водеше в младежкия състав. Надявам се, че той не е назначен само за тези два мача и след това няма да тръгне да се прави нова смяна.”, тези думи на Стилиян Петров са си един вид вот на доверие за Мадански, което не е малко преди дебюта му срещу Украйна в Киев. Мач, който няма начин да бъде лек, с оглед на досегашното ни представяне.

Явно новият селекционер обича да залага на дипломацията. Показа го с връщането на отлюспените от Матеус, демонстрира го и с избора си на асистенти. „Синият” Тони Здравков и „червеният” Светльо Петров бяха привикани в знак на обединение. Това обаче не е всичко, по време на тренировките, се вижда и друга тънка нишка, която е напипана, волно или неволно.

Светослав Петров познава отлично играчите на ЦСКА, които не са малко сред повиканите – Бандаловски, Делев, Стоянов и Крачунов. По време на заниманията се набива на очи доброто реноме на Тони Здравков сред една вълна от футболисти, които пораснаха на „Герена”, а в школата по това време работеше сегашният помощник на Георги Иванов. Домовчийски, Попов, Бандаловски, Михайлов и Гаджев в даден период от своята кариера са били под ръководството на Здравков, което се оказва доста хитър ход от страна на Мадански.

Определено сега обстановката е много по-различна. Треньорът не е име, но футболистите изглеждат по-спокойни и работят с видимо удоволствие. Остава да ги видим и в мачовете. Мадански не може да се похвали и с една стотна от това, което са направили неговите предшественици, било като футболисти или треньори, но има друга гледна точна. Психологията при него е по-различна, опитът на преподавател може да се окаже полезен.

Средата вече е друга, футболистите малко по-различни, остава да видим резултатите, а е трудно да си представим, че те могат да бъдат по-лоши от постигнатите в последната година.

Стилиян Петров не спести хубавите си думи за дебютантите в отбора. Мадански явно ще рискува с включването на някои от тях срещу тима на Шевченко. Това е голяма възможност, както за тях, така и за този, които ги повика.