Капитанът на България Стилиян Петров проговори за първи път от много години пред българските медии и говори по сериозните теми, свързани с националния отбор. Стенли говори на пресконференция с треньора на лъвовете Михаил Мадански на лагера преди контролата с Украйна и квалификацията с Уелс.

Стилиян изрази надежда за завръщането в тима на Димитър Бербатов и да се даде време за изграждане на нов силен тим, с млади играчи, които да се сработят и да им се даде шанс да разкрият качествата си.

Петров пожела младите играчи да не бъдат яростно критикувани, за да не идват със страх в националния отбор и Мадански да остане начело на тима, а не селекционерите и футболистите в състава да се сменят на всеки 4-5 мача.

Ето какво заяви Стилиян Петров за наболелите теми в националния тим:

„Не съм говорил от доста време, но по-добре да не говорим сега за това какви са били причините за това. Мисля, че като капитан след провалените квалификации съм длъжен да поема инициативата, да застана пред вас и да изкажа моето мнение.”

„Вината е изцяло в нас, ние сме главните действащи лица. Бях доста на страна, четях, гледах, доста хора излизаха и казваха мнението си. Това е може би една от най-разочароващите за българския отбор квалификации, борим се да не сме на последно място, което никак не е приятно.”

„Много хора искат промяна, искат да се започне нещо ново, да се гради и Дай Боже, България да се върне там, където й е мястото.”

„Не мога да кажа, че решението да говоря отново съм го взел трудно. Мислил съм по този въпрос последните няколко месеца дали да говоря. Дали това да мълча е било правилно или не, времето ще покаже. Сега искам с опита си да помогна на тези млади и талантливи момчета, които са в отбора. На тях им трябва време, което ще видим дали ще бъде осигурено, от вас медиите и от феновете. Дано се получи и нашият отбор скоро пак се класира за голямо първенство.”

„Ако треньорите на България мислят, че аз мога да помогна, аз ще бъда тук и ще помагам, ако мислят, че съм в тежест на тима, ще се махна.”

„Мисля, че малка страна като нашата, трябва да използва всичките си добри футболисти. Смятам, че на треньора трябва да се даде време да изгради отбор, а не да бъдат сменяни през 4-5 мача. Това представяне е недопустимо и трябва да работим в правилната посока.”

„Младите момчета нямат моята психика, на мен не ми пука, когато ме критикуват, аз излизам и играя, но не правете така, че тези млади момчета, когато идват в националния отбор да се страхуват. Те имат и слаби страни, но имат и силни страни, заради които те са повикани в отбора.”

„Не мисля, че някой би се отказал от футболисти като Димитър Бербатов и Стилиян Петров. Да си спомним как Митко си тръгна - той постоянно бе критикуван и бе обвиняван. Надявам се той да се върне, защото имаме много млади нападатели, които ще се развиват, ако той е с тях в отбора. Какво да кажем и за футболист като Мартин Петров? Всички знаете той с какво желание идва и с какво сърце играе, понякога не се получава, но какво от това...”

„Аз може би ще съм най-радостен, ако видя Митко Бербатов отново да облича националния екип, защото той е най-талантливият ни футболист. Да, той е критикуван за стила си на игра например, но не можем за това да се лишаваме от най-големия си талант.”

„Доколкото разбирам, мачът с Украйна е бил преместен в Украйна, защото е имало опасения, че тук ще ни освиркват, няма да има публика и т.н. Нямаме резултати, защото от няколко години футболистите и треньорите постоянно се сменят и това пречи да се изгради силен отбор. Винаги тръгваме с големи амбиции и след третия мач всичко се променя, сменя се треньора и т.н. Мисля, че начело на тима трябва да застане човек, на който да му се даде шанс и дори да има слаби резултати една година, той да се остави да работи.”

„За да се постигнат успехи трябва да имаш футболисти, които да идват с наслада и самочувствие в националния отбор. Има млади футболисти, които усещам, че идват със страх в тима, защото ги е страх какво ще се каже за тях. Изля се много по техен адрес, като това дори не беше критика.”

„Когато аз влизах с тима, бяхме младите аз, Георги Бачев и Христо Йовов. Бяхме трима нови и 20 опитни футболисти, сега това не е така. Трябва да има последователност, да се даде шанс да бъде изграден отбор.”

„Добре е, че за треньор беше назначен Михаил Мадански, който досега водеше младежкия национален отбор и познава най-добре момчетата, които влизат в представителния тим. Когато аз влизах в мъжкия тим, тогава треньор бе Стойчо Младенов, който преди това ни водеше в младежкия състав. Надявам се, че той не е назначен само за тези два мача и след това няма да тръгне да се прави нова смяна.”

„За бирите не мисля, че това е голям проблем, защото всеки може да си позволи. Проблем е, когато в събота излезем на стадиона и не се получава. Трябва да се гледа това, което се случва на терена.”

„От младите футболисти Георги Миланов ми прави много добро впечатление, играе с голямо самочувствие. В негово лице България може да има един добър халф за дълъг период от време.”

„За мен е голяма чест, че поставих този рекорд, но знам, че един ден някой ще изиграе повече мачове от мен и ще подобри рекорда. Дано това го направи един от тези млади футболисти, които са тук.”

„Много пъти съм говорил с Митко Бербатов по въпроса и се надявам той да промени мнението си и да се върне в отбора, защото България има нужда от футболист като него. Пак казвам, аз ще бъда най-щастлив, ако той се върне в отбора. Дали ще успеем аз, треньорът или ръководството на БФС, да го убедим да се върне, ще видим.”

„Мисля, че трябва да отделяте повече внимание на младите футболисти, които не трябва постоянно да бъдат критикувани.”

„Поставяме си амбиции, които не може да постигнем. В момента българският футбол не е на това ниво. Трябва да се мисли едни или две квалификации напред, когато ще можем да се класираме.”

„Един футболист за да получи място в националния отбор, той трябва да го заслужи, постоянно да се доказва. При младите футболисти го няма това постоянство, да бъдат постоянно на високо ниво, а те се влияят и от това, което се пише и говори за тях в медиите.”