България ще играе на Европейско първенство по футбол. Това звучи сензационно, нищо че става въпрос за юношеския национален тим. Постижението трябва да бъде оценено и да ни зареди с оптимизъм.

Старши треньорът Александър Димитров явно разполага с кадърни момчета. Някои от имената звучат доста познато. Тимът ни до 19 години разполага с играчи, които вече са опитали от мъжкия футбол. От немотия или поради други причини в Левски наложиха доста младоци в последните месеци. Братята Цоневи, Стивън Петков и Мики Орачев са част от момчетата, които победиха Чехия и Швеция.

Задължително трябва да добавим към „синия“ принос и яркия талант Антонио Вутов, който вече е играч на Удинезе. Вратарят и капитан Александър Любенов също идва от „Герена“. Слагаме и контузения Мисяк в списъка, така че бройката не е за подценяване. „Лошата школа“ на Левски както обикновено дава резултати, а какво може да е, ако се подобрят условията и се вдигне нивото на кадрите, които обучават юношите на „Герена“?

Няма как да пропуснем и продуктивната академия на Литекс. В Ловеч вадят таланти на поразия в последните години. Някои от тях вече стигнаха далеч. Говорим за Георги Миланов и Симеон Славчев. В селекцията до 19 години се отличават имената на Реян Даскалов, Кирил Десподов, Георги Минчев и Пламен Гълъбов. Някои от тях вече имат голове в А група зад гърба си, което е добър анонс за бъдещи резултати. Разбира се и от други тимове има удачни попълнения, но Левски и Литекс захранват масирано този успешен национален състав на България.

Очевидно в българския футбол има хора, които работят добре и не бива да ги подценяваме. Успехът на селекцията, която Сашо Димитров води не е за пренебрегване. България победи Чехия и Швеция, които традиционно са неудобни за нас. Историята го показва отчетливо, но няма смисъл да си го припомняме. Сега ни предстои протоколен мач срещу Италия, което звучи много приятно. България е на Европейско, а младите „адзури“ да се оправят както намерят за добре. 
Преди няколко години отново играхме на континентален шампионат. Тогава българите опитаха силите си срещу Испания, Унгария и Германия. Нашите имаха за опоненти играчи като Давид Де Хеа, Жорди Алба, братята Ларс и Свен Бендер, Омер Топрак и други. 

Голямото Световно в Бразилия ще мине без нас, но поне ще стискаме палци за младите „лъвчета“, които ще следим на шампионата в Унгария от 19-ти до 31-ви юли.