Наближават полуфиналите за футболната Купа на България, с други думи турнирът навлиза в решителната си фаза. Тръпката, че предстоят мачове на истината обаче някак си липсва. Причината е прозаична - просто предстоят реванши и каквото и да стане в първите двубои, финалистите ще са ясни едва след седмица.

Може би сега е момента отново да се дискутира формата на турнира за в бъдеще. Системата с елиминации в два мача на разменено гостуване даде противоречиви резултати - някои сблъсъци станаха интересни, в други реваншите бяха изцяло протоколни. Но когато става дума за решителни мачове за достигане на финала, струва ми се, те трябва да бъдат нещо по-специално.

Затова, най-подходяща е английската система - полуфиналите да са в един мач на неутрален терен. Така беше и у нас преди много години. Тогава тези двубои наистина ще са със статут на празник за футбола. Пък и в България разстоянията не са големи и няма да е трудно да се организира пътуването за подобен мач. А и предвид промяната във формата на първенството и по-наситената му програма, не е лошо да се мислят и такива варианти.