Все още турнирът за Купата на България е на фаза осминафинали, но отсега е ясно кои с всички сили ще атакуват трофея. Предвид традициите си, а и предвид на практика непреодолимото си изоставане от върха в първенството, за Левски и ЦСКА Купата се явява спасяваща сезона. И то независимо от квалификациите, които ще дадете на представянето на двата отбора досега. Дали сезонът е „оздравителен“, както го квалифицират в ЦСКА, или „поздравителен“, предвид предстоящия 100-годишен юбилей на Левски, и двата отбора не са в кожата си, ако финишират без какъвто и да е приз.

Само един от двата ни класически гранда ще оцелее след сблъсъка помежду им, което пък придава още по-значителна стойност на двете срещи, разпрострели се във времето в цял месец.

Освен Левски и ЦСКА, към същата мотивационна категория трябва да прибавим и Ботев Пд. „Канарчетата“ тръгнаха с голяма кошница, която засега изглежда полупразна. Лудогорец пък, заради експресно спечеленото си реноме на шампион, евробоец и тим, който диктува модата у нас, също ще преследва втория по значимост трофей с всички сили. Пред Литекс не стои с такава категоричност задължението за успех в състезанието, но е сигурно, че и в Ловеч имат едно наум.

Независимо какво ви говорят президенти, треньори и футболисти, има една втора категория отбори, за които Купата е пожелателна, но не задължителна цел. Такива са Берое, Черно море, Локо Пд, Славия, Локо Сф. За останалите участници, от типа Черноморец, или тимовете от по-долните дивизии, Купата даже може да се окаже бреме в преследване на другите цели.

И за трите категории отбори след пресявката от този етап ще се изясни още повече ситуацията. Но и сега е ясно кой за какво се бори.