Датата 12 септември 2006 г. ще остане завинаги в историята на Левски, а и на българския футбол. За първи път на този ден роден участник усети какво е да стъпиш в Обетованата земя - груповата фаза на Шампионската лига. 

"Сините" станаха първият български отбор, който чу химна на Шампионската лига на свой мач в групите. При това на един от най-великите стадиони в света - "Камп Ноу", срещу действащия тогава европейски клубен шампион Барселона. 

Урокът за дебютанта беше изключително тежък - поражение с 0:5 от испанския колос, което беше изравнена най-тежка загуба за българския отбор в Европа, а и в цялата му история. Но тя дойде след бойка, открита и красива игра на левскарите, понравила се на анализаторите в Европа. 

Впоследствие Левски загуби и останалите си пет двубоя от груповата фаза на турнира и отпадна, но феновете със сигурност са останали доволни, че удължиха своята европриказка, започнала още от предишния сезон и минала през четвъртфинал за Купата на УЕФА. 

На тази дата "сините" са играли и други двубои в Европа. Всъщност, на 12 септември 1965 г. те дебютират в евротурнирите с мач срещу шведския Юргорден, който губят с 1:2. Но следва гръмка победа с 6:0 в София и продължаване напред за КЕШ. 

Иначе през 1989 г. те изиграват първия мач от злощастния сблъсък с Антверпен, завършил 0:0 в София. След две седмици е драмата с 3:4 в Белгия, изхвърлила българския тим от турнира за Купата на УЕФА по отчайващ начин. През 1995 г. пък е друг злощастен мач с белгийци - загубата с 1:2 от Аалст за КНК, впоследствие довел до ново отпадане.