Специалистът по спортно право Георги Градев разясни в няколко подточки защо УЕФА е отхвърлила молбата на Левски за преиграване на срещата с Хамрун Спартанс.

„Сините“ подадоха контестация до европейската централа, часове след поражението си с дузпи от „спартанците“. Искът на носителя на SESAME Купа на България касаеше втория гол на малтийците, при който техен футболист е навлязъл в половината на българския тим при изпълнение на център.

Ето какво написа Градев в профила си във Фейсбук:

Поради многобройните въпроси от фенове на Левски към мен относно решението на УЕФА по отношение на искането на Левски за преиграване на мача с Хамрун заради формално нарушение на правило 8, разяснявам следното:

Правило 8 задължава съдията да повтори изпълнението от центъра поради навлязъл футболист на Хамрун в половината на Левски. Това е решение, което се взима от съдията на мача. В случая той сбърка.
 
Правило 5 казва, че решенията на съдията са окончателни (т.е. необжалваеми), дори когато са очевидно грешни (с едно малко изключение в практиката при показан червен картон на грешния футболист).
 
При това положение искането на Левски за преиграване е недопустимо, тъй като се обжалва решение на съдията (т.нар. “field of play decision”).