Броени дни след като емоцията от отстраняването на Стяуа и жребия за Шампионската лига старши треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев говори пред Гонг и направи анализ на плейофните мачове срещу румънците. Той понесе много критики най-вече след първата среща в Букурещ относно играта на българския шампион. Дерменджиев се върна на определени ситуации от мачовете и инфрактните моменти от двубоя на „Васил Левски“.

„Това бяха два много трудни мача. Този плейоф имаше много висока цена. Най-важното бе да втълпя на момчетата, че Стяуа са възможен за отстраняване отбор. Лудогорец беше готов за влизане в групи на Шампионска лига като зрялост. В тези мачове трябваше да се играе печелившо, а не красиво. Аз понесох критики след първия мач – не било нашия стил, този или онзи трябвало да играе, как съм водил мача. Дори се появи информация, че не съм бил запознат със Стяуа и не съм бил готов за мача. Да, сега е много лесно да се говори, когато е свършило всичко. Футболистите спечелиха този мач“, каза Дерменджиев и сподели малко повече подробности относно идеите му.

„В първия мач исках да излезем психологически доволни. Да бъдем сигурни, че в София може да се направи нещо значимо. Отговорно трябва да заявя, че това беше много добър мач за нас. Имахме три ситуации, в които можехме да отбележим и направихме всичко възможно да не ни вкарат много голове. Ще задам един такъв въпрос. Как е по-добре? Като домакин да завършиш 2:4 срещу Базел или загуба 0:1 като гост срещу Стяуа. Не бих правил никакви корекции дори да мога се върна нещата назад. Нищо не бих променил. В Букурещ, като поведение на терена, на много хора не се хареса играта. Този мач съм го гледал 5 пъти. Още след мача стана ясно, че този резултат 0:1 е добър за нас. Мачът в София беше различен. Поведението на нашите футболисти на терена беше много различно. Съжалявам само, че не успяхме да отбележим головете в редовното време, за да ги елиминираме рано-рано“, каза Дерменджиев.

„Бяхме разучили Санмартян. Знаехме, че той е по-силен като домакин, когато има подкрепата на публиката. В първите 20-25 минути имаха ситуации близо до вратата, но ги неутрализирахме. В такъв мач няма как да няма голови ситуации. Наистина в първата среща Стяуа спечели центъра, защото се опитахме да държим тяхната защита по-далеч. Повече индивидуалните възможности на футболистите на Стяуа допринесоха това надиграване“, допълни още треньорът на шампионите.

Той коментира и смяната в края на мача в София, която се оказа златна. „По време на мача забелязах, че тяхната защита отпадат физически и не подкрепяха атаката. Реших, че един по-комбинативен футболист като него, който може да флиртува с топката, ще бъде по-добре за владението на топката“, заяви треньорът на Лудогорец.

Георги Дерменджиев не подмина и темата с Козмин Моци. „В края на мача допуснахме тази грешка, анализирахме я и видяхме за какво става въпрос. Наистина може би е по-добре, че Моци не фаулира съперника в 120-ата минута, но тогава Влади Стоянов щеше да пази на вратата. Това са играчи, които по всяко време могат да обърнат какъвто и да било мач. Това са силни характери. Надявам се това да се запази като приоритет в отбора за в бъдеще, независимо от треньора. Моци беше единствената опция. Той е заставал на вратата на шега. Той идваше срещу мен и аз го попитах дали ще пази. Обърнахме се, Владо беше подминал, казах му само да вземе ръкавиците от Владо. Единственото нещо, което му казах беше да изчака до край и да не реагира предварително на дузпите. После Кольо Донев и Чворович му дадоха съвети. Важното е, че се получи. Това беше сериозен психологически момент срещу нападателите на Стяуа. Имаше проучване кой къде бие дузпите, но това го знаеха вратарите – Стоянов и Чворович. При Моци всичко беше на реакция, чувство и усет“, заяви Дерменджиев.

„Сигурен съм, че в групите ще печелим точки“, завърши треньорът на „орлите“.