Оставащите два кръга в първата шестица на българската А група по подразбиране трябва да бъдат изключително интересни. Поне така изглежда, ако се вгледаме в точковата разлика между отборите. В първата половина на елита има две ясни неща – първото място на Лудогорец и шестото на Ботев. Другите четири отбора (ЦСКА, Литекс, Берое и Локомотив София) би трябвало да се борят за двете квоти, които дават право за участие в Лига Европа. Тук обаче има едно голямо НО! Трябва да се запитаме дали битката на футболния терен и класирането въобще ще бъдат определящи за евроучастието на отборите?

Миналата седмица Лицензионната комисия обяви, че от тази четворка Литекс и Берое са с изрядни документи. ЦСКА и Локомотив София изглеждат висящи. Следват обаче няколко интересни въпроса:

Наистина са висящи или съдбата им ясна, но се бави четенето на присъдата?

Стискат ли палци отговорните фактори свързани с лицензирането „червени“ и „червено-черни“ да отпаднат от Европа на база класирането?

Има ли още време за компромиси?

Ако има, то колко големи ще са тези компромиси?

И още, и още.

Някъде там, около съобщението за лицензирането, се намеси и Черно море. По-скоро не се намеси, защото варненци не бяха споменати, че ще имат право да играят в Европа, дори и в А група. Те са най-близо до такова участие, тъй като трябва да си го заслужат с едни 90 или 120 минути. И тук има някои въпросителни:

Изненада ли е липсата на Черно море при лицензираните отбори?

Ако има някакви проблеми защо до момента никъде и никога тези проблеми не са били афиширани и засегнати?

Ще разберат ли на „Тича“ дали имат европейски лиценз в дните преди 30 май или няма да разберат?

Този, последният въпрос е най-интересен, а още по-интересно е да разберем дали с действията си Лицензионната комисия ще даде и отговор.

Събраха се много въпроси, някои са риторични, други отворени. Както се казва ще поживеем и ще видим. До края на футболен сезон 2014-2015 има едни 12 дни. Всичко ще е ясно много скоро. То не, че има кой знае какво неясно – втората шестица играят за здраве, Лудогорец ще играе до последно, защото футболистите ще търсят допълнителни бонуси, Ботев ще играе колкото може. Останаха 4-5 здрави мача плюс един финал. За толкова кратко време не е малко, но пак ще попитаме... Зависи ли нещо от тези мачове (с изключение на финала)?