Влатко Дробаров е сред основните стълбове в защитата на Черно море през настоящия сезон, както и играч с важна заслуга за присъствието на “моряците” в челото на класирането. Демонстрация на отличното му партньорство с Живко Атанасов пък бе направена и в мача с ЦСКА, спечелен от варненци с 1:0, където гостите не съумяха да отправят точен удар. Северномакедонецът даде специално интервю за Gong.bg, в което се върна към мача с „армейците“ и сподели как гледат в Черно море на шансовете си за спечелване на шампионската титла. Дробаров коментира напускането на Александър Василев и Алекс Фернандес през зимата и не спести добри думи за завръщането на Илиан Илиев-младши в редиците на Черно море.


-Добър вечер ти казвам, Влатко, тъй като записахме този разговор по късна доба. Но, разбира се, ти като един млад баща най-добре знаеш причините за това да се случи този разговор по това време. Аз ти благодаря, че все пак той се осъществява. Как си?

-Добър вечер, Илияне, благодаря ти, че ме покани на това интервю. Отлично съм! Малко съм уморен, знаеш причините, но това е животът. Продължаваме напред.

-Искам първо да се върнем към един мач, от който минаха няколко дни, но със сигурност няма да бъде забравен, както от феновете на Черно море, така, разбира се, и от неутралните фенове на футбола в България, които бяха приковали погледите си в изминалата събота към стадион „Тича“ във Варна, където вие победихте ЦСКА с 1:0. Върни ни към този мач и сподели причините, на база на които според теб вие успяхте да надделеете над ЦСКА.

-Уникална емоция през целия мач от първата минута до деветдесетата минута. Първо да благодаря на всички фенове, които дойдоха на стадиона и ни подкрепиха. Стана мач, който не беше подходящ за окото, повече беше битка. Но да бъда честен, повече си искахме победата и си я взехме. Тези три точки стават като шест, защото беше много важна победата за нас и добре, че я взехме. Стана уникално, щото стадионът беше пълен. Това се случва от два до три пъти годишно – Левски, ЦСКА и това е. И със Спартак Варна също миналата година.

LAP.bg
30 снимки

-Ти като участник в самия мач вярваше ли до последно, че ще успеете да го спечелите, тъй като и ти самият знаеш, че през първото полувреме като че ли ЦСКА имаше преимущество върху играта. Дори вкараха гол, който впоследствие бе отменен. Какво беше усещането на терена? Усещахте ли по някакъв начин, че може да ударите ЦСКА?

-През второто полувреме всеки момент очаквах, че ще вкараме гол. Не знам защо, даже и на Живко Атанасов по време на мача второто полувреме му казах: „Да знаеш, че тука пада гол 100 %“. И тъкмо той го вкара (смее се). Не знам, така се усещат някои неща, необяснимо е, да ти кажа честно. За първото полувреме мога да кажа, че ЦСКА беше по-добър отбор. Просто не знам дали ни трябваше време да свикнем на тяхната игра, въпреки че ги знаем как играят, но беше странно. Но след почивката се обърнахме.

-Ти вече каза, че феновете на Черно море са с голяма заслуга за представянето на отбора. Усети ли в някакъв момент, че именно те бяха подкрепата ви в този мач и тяхното невероятно представяне от трибуните, за да може вие до последно да се държите в мача и да стигнете в крайна сметка до победата? Според теб каква е ролята на феновете през настоящия сезон за това до момента вие да продължавате да се борите за титлата?

-Да бъда честен, не е само на този мач. Винаги, винаги са с нас и винаги ни дават такава подкрепа, дето на един футболист му е нужна. Чуваш отстрани и те подкрепят: „Айде!“. Те пеят всичко, дето може. Мисля, че те са нашият вятър, да ги наречем така, защото и когато ходим и в другите градове, където играем, примерно София, те идват. И за мен това е уникално, защото те пътуват 600 километра, за да дойдат до София да те подкрепят. Това е нещо уникално, където може някой да го направи за теб и ти така му връщаш на терена – раздаваш се на 100 % и правиш всичко възможно да победиш и да ги зарадваш.

Влатко Дробаров

източник: Startphoto.bg

-Сега ви предстои поне на пръв поглед по-лесен мач и отново домакински такъв срещу отбора на Ботев Враца. Само че тук именно заради това, че се очаква да е по-лесен, може би пък ще е по-трудно за Черно море, тъй като поне отстрани изглежда, че вие играете някак си по-уверено срещу наглед по-силни отбори, а срещу по-слабите има понякога дори някакво притеснение, когато сте в ролята на фаворит.

-Не мога да кажа, че е лесен мач. В efbet Лига няма лек мач според мен. Всеки мач си има своята трудност. Зарядът за мача може да не е такъв като предния, но мога да кажа, че се готвим на 100 % да се раздадем от първата минута концентрирано. Надявам се да вземем три точки, защото ще ни са много нужни. Такива мачове според мен трябва да се взимат вече, а не като предния полусезон, където имаше мачове като този с Пирин вкъщи – от 0:1 обръщахме до 2:1. Надявам се, че няма да стане такъв мач. Но Ботев Враца не е за подценяване и има добър отбор. Въпреки че са долу в таблицата, това не означава, че са слаб отбор.

-Ти не успя да играеш в първия пролетен мач на Черно море срещу отбора на Лудогорец заради наказание. Беше ли те яд, когато гледаше този мач отстрани, че не можа да вземеш участие и смяташ ли, че твоето включване на терена може би щеше да промени нещо?

-Да бъда честен, много ме беше яд. Така ги гледах и направо… искаше ми се веднага да влизам. Ама това е футболът… Така се случи, че да имам пет картона за този мач. Това е животът.

-Говори ли се в съблекалнята на Черно море открито за титла? Знаем, че старши треньорът Илиан Илиев се старае максимално в своите публични изявления да отблъсква този въпрос и да казва, че играете мач за мач, че целта е топ 3, а не титлата. Може би това е от гледна точка да свали напрежението от вашите плещи, но говорите ли си всъщност за титла, която ще бъде историческа за Черно море?

-Говори се, да ти кажа, ще бъда честен, говори се за титла. Засега вървим в тази посока - да пробваме да сме първи и шампиони, защо не? Сега с всеки мач ходим стъпка по стъпка концентрирано, но не усещам някакво напрежение. И като си говорим за титлата ни е хубаво, говорим си, смеем се: „Дай да станем първи“. Нормално, не всичко зависи от нас. Тук има и други фактори, но така е. Да оставим на времето, да вървим напред, пък да видим какво ще каже.

79 снимки

-Кое смяташ, че вашето най-голямо оръжие и най-голямо предимство спрямо другите отбори? Може би ще дам жокер - по мое мнение, както и на база на това, което си говорихме с теб малко преди да започнем разговора, е това, че в Черно море има един невероятен колектив.

-Това е на първо място, но мисля, че имаме футболисти, които имат страхотни качества. Не е само това, което се говори, че Черно море играе много години заедно, че са голям колектив и не си знам какво. Не може само да си колектив. Трябва да имаш футболисти, които знаят да играят. Според мен имаме доста качествени футболисти, имаме и трима национали. Надявам се да са четирима сега с Илианчо (смее се). Така че според мен не е само колективът и качеството на футболистите, но мога да кажа, че и качеството на тренировките също много се издигна през тази година, откъдето идват и добрите игри. Като тренираш добре, играеш по-добре.

-Ти сам каза преди малко името на Илиан Илиев-младши. Днес (б.а. вчера) той проведе с вас първа тренировка и се очаква евентуално да бъде на разположение за Черно море за мача с Ботев Враца, но ако не, ще се присъедини в следващите двубои. Ти го познаваш много добре като футболист. Според теб с какво той ще бъде полезен на Черно море?

-С всичко. Ще започна с това какъв е като човек – уникален човек, който има страхотни качества и като футболист! Мисля, че ще донесе много на този отбор, а на нас сега ни е нужна такава помощ. Той идва в точното време! За следващите мачове се надявам да вкара някой гол, да ни зарадва и да ни донесе някоя точка.

-Имате още няколко нови попълнения. Как според теб те успяват да се адаптират към вашия колектив? Едно от новите момчета от Испания Дани Мартин дори вече игра два мача като титуляр.

-Да, той вече вкара и гол (смее се). Момчетата са отлични, също и Калкан, румънецът. Който и да дойде, било то чужденец или българин, така го приемаме все едно е бил тук с години и веднага влиза в колектива. Отлични момчета са, добри футболисти също. С бразилеца (б. а. Уеслен Жуниор) не знам какво е станало, документите още май се чакат. Другите си влизат в колектива, влизат си в тима и добре се представят.

БТА
28 снимки

-Бяхте напуснати през зимата от двама важни футболисти, които бяха основна част от Черно море, всеки по различни причини. Напуснаха ви Александър Василев, който спря с футбола, и Алекс Фернандес, който предпочете ненадейно просто да смени отбора в последния момент. Как се отразява липсата на тези двама футболисти на Черно море?

-Липсата на Александър Василев се отразява много, защото той беше уникален футболист и много добър човек също. Той поради свои причини се отказа. Говорихме много разговори ние с него да изчака малко поне до лятото, ама това си е негово мнение - да си продължи по този път, където си работи и сега. За Алекс Фернандес не мисля, че много ще се отрази на нашата игра или пък на колектива, защото той самият си избра да си отиде така и да се разделим, поне според мен, по много лош начин, както с нас, така и с клуба. Така че пожелавам му успех, да е жив и здрав и това е.

-Влатко, в Черно море има много млади футболисти, към които с всяка година се присъединяват нови и нови, идващи от школата на „моряците“. Притеснява ли те вече конкуренцията на младите играчи? Знаем, че например на твоя пост има един Росен Стефанов, който най-редовно дебне за твоите отсъствия. И допълнителен въпрос - какви съвети даваш ти като човек, който вече е играл доста години футбол, а на всичко отгоре и в доста държави?

-Да ти кажа, че конкуренцията, когато я има, е много по-добре. Това е не само за мен, а за всички около мен, защото, ако има конкуренция, ще ставаш по-добър и по-добър футболист. Мога да кажа за школата, че в момента е номер 1 в България. Не знам преди как е било, но сега има топ футболисти. Колко вече футболисти Черно море прати в чужбина? Колко футболисти играят в А група в момента за Черно море и като цяло? Евала, шапка свалям за треньорите от школата, защото правят уникални футболисти, а и за нашите треньори, защото,  когато стигнеш в А група, не си готов футболист, нали? Трябва те да те направят футболист. Така че евала и за треньорите, защото някой път трябва да изтърпят някой футболист, за да играе. За другия въпрос какво мога да кажа? Минах дълъг път, много дълъг път, много държави. Не беше лесно, но мога да кажа, че като обичаш нещо и се наслаждаваш на футбола, то нищо не е трудно и не е тежко.

-Ти през този сезон до момента си вкарал два гола, което, ако не се лъжа изравнява най доброто ти постижение от два гола, които ти вкара през миналия сезон. Вярваш ли, че по начина, по който си тръгнал, ще успееш да направиш своеобразен рекорд през този сезон?

-Дано, защо да не (смее се). Както вървят нещата, може да се получи, може да се случи, дано. Но да ти кажа, че за мен лично няма значение в отбора кой бележи. В момента е много важно само да се побеждава, а кой бележи… въобще не ме интересува. Ама няма да е лошо, ако дойде още някой гол, въобще няма да е зле (смее се).

-Факт е, че един от головете ти през този сезон дойде срещу ЦСКА на „Армията“. Ако успееш например в шампионския плейоф да вкараш един такъв подобен гол, аз съм сигурен, че няма да го върнеш в никакъв случай.

-Дано да стане!

Влатко Дробаров

източник: Startphoto.bg

-Според теб кои са най трудните нападатели, срещу които си се изправял в efbet Лига? И ако трябва да сравниш с усещането да се изправиш срещу Наско Илиев и Исмаил Иса на тренировка на Черно море?

-Да ти кажа, че и двамата са много тегави - както Наско Илиев, така и Исмаил Иса. Те са много различни типове като игра и като футболисти, но и двамата са тегави. Единият може много да те излъже, единия може да те изблъска (смее се). За най- тегави нападатели мога да кажа, че единият е Кайседо, който беше в ЦСКА. Мога да кажа, че бе един от най-трудните, много беше здрав, много беше бърз, не знаеш какво може да направи. И да бъда честен, не заради това, че от моя отбор, но Наско Илиев, когато играеше в Ботев, също така много притеснения съм имал и с него.

-Влатко, за финал на нашия разговор - какъв би бил перфектният сезон за теб?

-Черно море да завърши на първото място накрая. Това ще е перфектният сезон!